Sütésre fel!
Hozzávalók 4 személyre, egy 25 cm-es pitéhez:
A tésztához:
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt (61,1 g CH)
50 g graham-búzaliszt GL 200 (30 g CH)
50 g búza finomliszt (35,5 g CH)
150 g margarin , hidegen
2 ek. hideg víz
A töltelékhez:
2 gerezd fokhagyma
(6 g - 1,57 g CH)
bazsalikom levél, aprítva
fehérbors, őrölt és só
500 g cukkini
500 g paradicsom
100 g füstölt sajt
A tésztához elmorzsoljuk a margarint a lisztekkel, majd hozzáadjuk a vizet és a sót. Könnyen formázható tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük, de akár előző este is elkészíthetjük.
A hűtőből kivéve akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 25 cm-es piteformát. Miután beleigazítottuk, villával sűrűn megszurkáljuk és 190 fokos sütőben 8 perc alatt elősütjük, majd félretesszük hűlni.
Amikor kihűlt, vékonyan megszórjuk zabkorpával, hogy felszívja a zöldségekből kisülő nedvességet, majd lereszeljük a sajtot és egyenletesen elterítjük rajta.
A fokhagymát a kés lapjával összenyomjuk, így a héját is könnyedén el tudjuk távolítani, majd a rozmaringgal együtt apróra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük kb. 1 tk sóval, negyed tk fehér borssal, sok-sok bazsalikommal és 1 dl olíva olajjal.
A zöldségeket megtisztítjuk és kb. fél cm vastag karikákra vágjuk. Megforgatjuk a fűszeres olajban, majd körkörösen kívülről befelé haladva a pitére pakoljuk.
180 fokon kb. 30-40 percig sütjük, amíg a zöldségek jól átsülnek.
Az ínyencek tálaláskor megszórhatják a tetejét kevés mozzarellával, vagy fetával is.
A pite szénhidráttartalma összesen 173,17 g, négy szeletre vágva pedig egy adagra 43,29 g CH jut. Ebbe beleszámoltam a paradicsomot és a cukkinit is, mert így összesen 250 g zöldséget fogyasztunk el egy étkezésre. A pite eredeti receptje a Nők Lapja Konyha 2015 július-augusztusi számában található.
Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.