Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
180 g zabpehely, apró szemű (122,58 g CH)
50 ml tej (2 g CH)
75 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (TBL-300) (47,92 g CH)
75 g zabpehelyliszt (51,07 g CH)
0.5 tk. fahéj, őrölt
0.25 tk. szerecsendió, őrölt
200 g margarin
140 g xilit (nyírfacukor) (84 g CH)
1 tojás
100 g mazsola (65 g CH) / 74 %-os étcsokoládé (32 g CH)
100 g dió, durvára vágva
Elkészítése:
Először a tejet meglangyosítjuk és ráöntjük a zabpehelyre, hogy egy kicsit megszívja magát és félre tesszük.
Egy másik tálkában összekeverjük a liszteket, a fűszereket és a sütőport, majd ezt is magunk mellé készítjük.
A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd, ha már nem meleg, a tojást is. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd beleforgatjuk a mazsolát és a diót is és két órára hűtőbe tesszük.
Kb. diónyi gombócokat formázunk, és kekszekké lapítva sütőpapíros tepsin 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük őket. Nem fognak megpirulni, ne is várjuk, a tepsin hagyjuk kihűlni.
Az egész adag mazsolával elkészítve 372,57 g CH-t tartalmaz. Nekem 29 kekszem lett, így egy darabban 12,84 g CH van, ha étcsokit használunk, akkor 11,7 g.
Forrás: Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.