Igazán a hétvégi ebédek során lehet telitalálat, amikor valami többre vágyunk, mint egy egyszerű tészta vagy krémleves, és több időnk is van, mint egyébként. A tetejére szórt gruyere sajt gondoskodni fog a hétvégi kényeztetésről.
Hozzávalók:
2 db zeller gumó
4 dl tej vagy növényi tej
4 dl tejszín vagy növényi tejszín
2 gerezd fokhagyma
200 g vaj
20 g gruyere sajt (más sajtféle, vagy olvadós vegán sajt is használható)
Elkészítése:
1. A zellereket megpucolom, majd egy gyaluval vékonyan
felszeletelem.
2. A vajat habzásig melegítem, belereszelem a fokhagymát, és
alacsony lángon egy kicsit pirítom.
3. Hozzákeverem a lisztet, majd együtt kevergetem 1-2 percig
az egészet.
4. A tejet és a tejszínt felforralom, majd hozzáöntöm a
liszthez, folyamatos kevergetés mellet felforralom.
5. Hozzákeverem a gyalult zellereket és egy fakanállal
folytatom tovább a kevergetést, sózom és szerecsendiót reszelek hozzá.
6. Egy hőálló tálba öntöm, és ráreszelem a sajtot
majd 180 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sütöm.