Igazán a hétvégi ebédek során lehet telitalálat, amikor valami többre vágyunk, mint egy egyszerű tészta vagy krémleves, és több időnk is van, mint egyébként. A tetejére szórt gruyere sajt gondoskodni fog a hétvégi kényeztetésről.


Hozzávalók:

2 db zeller gumó

4 dl tej vagy növényi tej

4 dl tejszín vagy növényi tejszín

2 gerezd fokhagyma

200 g vaj

70 g liszt

20 g gruyere sajt (más sajtféle, vagy olvadós vegán sajt is használható)

szerecsendió


Elkészítése:

1. A zellereket megpucolom, majd egy gyaluval vékonyan felszeletelem.

2. A vajat habzásig melegítem, belereszelem a fokhagymát, és alacsony lángon egy kicsit pirítom.

3. Hozzákeverem a lisztet, majd együtt kevergetem 1-2 percig az egészet.

4. A tejet és a tejszínt felforralom, majd hozzáöntöm a liszthez, folyamatos kevergetés mellet felforralom.

5. Hozzákeverem a gyalult zellereket és egy fakanállal folytatom tovább a kevergetést, sózom és szerecsendiót reszelek hozzá.

6. Egy hőálló tálba öntöm, és ráreszelem a sajtot majd 180 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sütöm.