Ám ha egy görögnek azt mondod, hogy nem eszel húst, azt hiszi, hogy épp egy olyan viccet mondasz neki, amelynek nem érti a poénját. Épp ezért a „bazi nagy görög lagzik" földjéről hazáig kellett utaznunk, míg végül kikisérleteztük a vega receptet. Ez a változat viszont könnyű, negyed annyi kalória van benne, mint a húsos, béchamel-mártásos változatban, és fele annyi idő alatt készül el. Meggyőztelek?


Hozzávalók 2 főre:

100 gramm szójagranulátum

olívaolaj

2-3 paradicsom (nyilván a méretétől függ)

1 nagy krumpli

1 nagy padlizsán

1 fej hagyma

egy marék a kedvenc gombádból (ha semmilyet se szeretsz, használj cukkínit)

2 teáskanál mustár

1-2 gerezd fokhagyma

rozmaring

1.5 dl bor (vörös vagy fehér... bármilyen, amit úgysem innál meg)

bors


Legyen kéznél:

éles kés

sajtreszelő

egy közepes sütőtál vagy tortaforma

egy kis serpenyő


Elkészítése:

1. Melegítsd elő a sütődet 185 fokra. Tedd a szójagranulátumot kétszeres vízbe, majd ha megszívta magát, öblítsd le és nyomkodd ki. Sózd, borsozd, löttyints rá olíva olajat.

2. Vágd apróra a hagymát és a gombát, majd olívaolajon pirítsd addig, míg nem kezd el azonnali elfogyasztásra csábítani az ellenállhatatlan illattal. Ha megvan, zuttyantsd a pirított gombát a szója mixbe, keverd meg és hagyd pihizni.

3. Hámozd meg a padlizsánt, vagdosd félcentis szeletekre, ezeket pedig pakold a serpenyődbe. (Nem kell elmosnod a gombapirítás után, legalább megadja az alap-ízt, nyami.) Locsold meg a borral, keverd bele a mustárt, és kis lángon zubogtasd tíz percen át. Ha megvagy, a mustáros szószt öntsd bele a szójás-gombás keverékbe, a padlizsánt pedig tedd félre.

4. A paradicsomokat reszeld le héjastul a sajtreszelő nagylukú oldalán. Adj hozzá egy löttyintés olívaolajat, sót, borsot, reszeld bele a fokhagymákat, és kínáld meg egy kiskanál friss, apróra vágott, vagy pedig szárított, őrölt rozmaringgal.

5. Mosd meg a krumplit (ne fáraszd magad a hámozással), és szeleteld őket 2-3 miliméteres szeletkékre.

6. Most pedig megkezdjük a vár építést: a tortaformában vagy sütőtálban helyezd el legalulra a szójás-gombás keveréket. Erre kerülnek szépen kiterítve a krumpliszeletek. A harmadik emelet a fele paradicsomszószé. Az tetőtérben lakik a padlizsán, és ezt is locsold meg paradicsomlével.

7. Told be a sütőbe 20-25 percre (az első tíz percben letakarhatod sütőpapírral, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek) és tálald a múltheti cukkínis-szárított paradicsomos zsemlécskével, és az asztal mellett lejts egy laza syrtaki-t. Most pedig együnk mááár!




Steiner Kristóf további receptjeit könyveiben és a http://steinerkristofreceptjei.blog.hu weboldalon olvashatod.