Gyerekkorom legmeghatározóbb élményei a nagymamáim zöldség és gyümölcsös kertjeihez kötődnek. Mindkét nagyimnak volt epres kertje, ribizli bokra, cseresznye-, és meggy fája, amelyeket a nyári vakáció alatt előszeretettel másztunk meg, és legeltünk le, természetesen közvetlenül a fáról.
Amikor már nem fért több belénk, egy óriási vájlingot kellett teleszednünk, amelyből süti, lekvár, vagy szörp készült, még aznap. A frissen szedett, napérlelte gyümölcsös sütemények íze utánozhatatlan, nincs az a befőtt, vagy mirelit, amely akár csak megközelítené.
Városlakóként, saját kert hiányában minden évben alig várom, hogy megnyíljanak a „szedd magad” földek, ahol újraélhetem a saját magam általi szüretelés örömeit, de nem csak ezért szeretem:
- az asztalomra kerülő gyümölcsről így pontosan tudom, honnan származik
- lehetőségem van csak az általam legszebbnek ítélt szemeket leszedni
- remek családi program, főleg gyerekkel, aki így végigköveti a gyümölcs útját a kerttől a tányérig
- nincs felesleges csomagoló anyag, ami számomra nagyon fontos szempont
- nagy mennyiségre tudok szert tenni, amelyből lekvár is készülhet, így jóval olcsóbban jutok hozzá a gyümölcshöz, mintha piacon venném
Mielőtt útnak indulsz, érdemes érdeklődnöd, hogy van-e érett gyümölcs, és nyitva van-e a kert, ugyanis a gazdaságok időnként néhány napra bezárnak, amíg újra megérik a következő adag.
Az alábbi oldalon megyénként összegyűjtve találod a szedd magad eper földeket. Nincs más dolgod mint megkeresni a hozzád legközelebbi gazdaságot, kosarat ragadni, és már kezdődhet is az eper szüret! :-)
Kattints ide: http://eperorszag.com/hu/
További lelőhelyek: https://www.gyumolcsvadasz.hu/hu/szedd-magad