Az alábbi pite igazi őszi hangulatú sütemény. 


Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg sütőtök (hámozott, párolt súly)

3 db tojás

1 dl kókusztejszín (Cocomas)

1 tk. fahéj, őrölt

0.5 tk. gyömbér, őrölt

0.25 tk. szerecsendió, frissen reszelve

6 dkg eritrit


A tésztához:

25 dkg mandulaliszt, vagy házilag őrölt mandula

5 dkg kókuszliszt átszitálva

3 dkg eritrit porrá őrölve, vagy xilit porcukor

1 tk. sütőpor

5 dkg kókuszzsír (puha, szobahőmérsékletű)

2 db tojás ,


és 1 db kb. 24 cm átmérőjű kerek sütőforma a sütéshez.


A sütőtököt puhára pároljuk, kicsit kihűtjük, majd turmixoljuk a tojásokkal, a kókusztejszínnel, a fűszerekkel és az erytrittel.


Az őrölt mandulát alaposan összekeverjük a kókuszliszttel, az erytrittel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojásokat és a kókuszzsírt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha a kezünk túl zsíros lesz a gyúrástól egy kevés kókuszliszttel meg lehet még szórni a tésztát.


A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tésztát vékony rétegben belenyomkodjuk a sütőformába, úgy, hogy az oldalán is legyen körben kb. 5 cm-es pereme. A tölteléket beleöntjük, és óvatosan néhányszor odaütögetjük az asztalhoz, hogy a levegő buborékok eltávozhassanak belőle.  Kb. 30 percig sütjük, majd a hőfokot 130 fokra mérsékeljük, és további fél órát sütjük. Akkor jó, ha szelíd rázogatásra már nem hullámzik a töltelék közepe. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.



Mezei Elmira további receptjeit a http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu weboldalon olvashatod.