Az alábbi pite igazi őszi hangulatú sütemény.
50 dkg sütőtök (hámozott, párolt súly)
3 db tojás
1 dl kókusztejszín (Cocomas)
1 tk. fahéj, őrölt
0.25 tk. szerecsendió, frissen reszelve
A tésztához:
25 dkg mandulaliszt, vagy házilag őrölt mandula
5 dkg kókuszliszt átszitálva
3 dkg eritrit porrá őrölve, vagy xilit porcukor
5 dkg kókuszzsír (puha, szobahőmérsékletű)
2 db tojás ,
és 1 db kb. 24 cm átmérőjű kerek sütőforma a sütéshez.
A sütőtököt puhára pároljuk, kicsit kihűtjük, majd turmixoljuk a tojásokkal, a kókusztejszínnel, a fűszerekkel és az erytrittel.
Az őrölt mandulát alaposan összekeverjük a kókuszliszttel, az erytrittel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojásokat és a kókuszzsírt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha a kezünk túl zsíros lesz a gyúrástól egy kevés kókuszliszttel meg lehet még szórni a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tésztát vékony rétegben belenyomkodjuk a sütőformába, úgy, hogy az oldalán is legyen körben kb. 5 cm-es pereme. A tölteléket beleöntjük, és óvatosan néhányszor odaütögetjük az asztalhoz, hogy a levegő buborékok eltávozhassanak belőle. Kb. 30 percig sütjük, majd a hőfokot 130 fokra mérsékeljük, és további fél órát sütjük. Akkor jó, ha szelíd rázogatásra már nem hullámzik a töltelék közepe. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Mezei Elmira további receptjeit a http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu weboldalon olvashatod.