A hozzávalók között felsorolt zöldséglistát éppen ezért nem kell szentírásnak venned: amid van, abból dolgozol. Ha pedig mindenáron ragaszkodsz ahhoz a konzervatív állásponthoz, hogy az ebernek vásárolnia kell főzés előtt, esetleg tényleg semmi nincs a hűtődben, csak néhány tasak kecsap, amiket a pizzák mellé szoktak küldeni, egyszerűen tankolj fel a kedvenc zöldégeidből. Gyakorlatilag bármit helyettesíthetsz bármilyen, az eredeti hozzávalóhoz hasonlatos alapanyaggal – néhány variációt én is felsorolok majd.
HOZZÁVALÓK
2 személyre (de úgy is megeszed egyedül, ezt mindketten tudjuk)
1 csésze rizotto rizs (a rizotto rizs az igazi, de bármilyen megteszi, whatever)
2 ek. lenmag (vagy szezámmag, tökmag, tört mandula, fenyőmag, esetleg sós mogyoró...)
1 ek. petrezselyem (vagy balzsalikom, oregano... tulajdonéppen bármilyen zöldfűszer megteszi)
1 kis fej hagyma felaprítva
(vagy egy csokor újhagyma, póréhagyma, de legrosszabb esetben egy negyed káposzta is jó lesz)
2 - 3 gerezd fokhagyma
(vagy amennyit találsz)
3 - 4 szem gomba, vékonyka szeletekre vágva
(de cukkínit, hámozott padlizsánt, brokkolit, karfiolt, sőt, sárgarépát is használhatsz)
0.5 csésze zöldborsó – fagyasztott, vagy konzerv (ha zöldbab lapul a mélyhűtődben, vagy a lencsekonzerv árválkodik a konyhaszekrényben, az is szuper)
0.5 pohár fehérbor (ha csak vörös van, az se baj, sőt, akár sörrel is készítheted. Ha semmi piád nincs, a víz is megteszi.)
1 - 2 db paradicsom apró kockákra vágva
(még afelett is szemet húnyok, ha most elhasználod a pizza mellé kapott kecsapokat)
1 - 2 db paradicsom apró kockákra vágva (az irodából hazacipelt ruccolasaláta maradéka, a zellerszárról a hűtő aljára hullott zellerlevélkék, esetleg a mélyhűtőben kuksoló fagyasztott spenótgolyók közül egy-kettő... persze kiolvasztva, hé!)
2 - 3 kanál tzatziki – azaz joghurtba, vagy szójatejszínbe reszelt uborka és fokhagyma pár csepp citromlével, sóval-borsssal, olíva olajjal (vagy szimplán csak joghurt sóval és borssal, egy kanál majonézzel vagy mustárral kikeverve... de itt is bevetheted a titkos kecsap készletedet.)
KEZDŐDJÉK A KAVARÁS!
1. A rizst tedd fel főni kétszeres mennyiségű vízben. Tedd rá a fedőt, és időnként pillants rá, hogy mizu vele. Ha elfőne a víz, pótold, ha túl sok, vedd le e fedőt, és úgy főzd tovább. Vigyázz, hogy ne legyen túl száraz – a rizottónak jó, ha egy kicsit szottyos. Közben pedig...
2. Kapj elő egy serpenyőt, és egy kis olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát és gombát, és kis lángon kavargasd addig, míg aranybarnára sülnek.
3. Ekkor add hozzá a zöldborsót és a kockára vágott paradicsomot, sózd, borsozd, majd ha már sistereg, és nagyon oda akar ragadni a serpenyőhöz, öntsd fel a fehérborral. Vedd a lángot egész kicsire, és bugyborékoltasd addig, míg sűrű ragúvá nem válik, de azért nem szárad ki alóla az összes szaft.
4. Közben biztosan megfőtt a rizs – sózd, borsozd, dobd rá a zöldfűszereket és a magvakat, majd alaposan kavargászd meg.
5. Ragadj magadhoz egy nagyjából félgömb formájú csészét, pakold meg rizzsel, és borítsd szájával lefelé egy nagy lapostányér közepére, majd emeld ki a csészét. A rizsbuckát pakold körbe a zöldségraguval, a tetejére pedig halmozd fel a zöld leveleket, és koronázd meg a tzazikivel.
Készen is vagy! Gondoltad volna, hogy ilyen gyönyörű (és finom) is lehet az a sok feleslegesnek látszó izé a konyhádban?