Ha kezeletlen citromhoz jutunk, már neki is állhatunk, mert az érlelés miatt viszonylag időigényes dologról van szó. Tárkonyos raguleveshez vagy vadas mártáshoz nyugodtan tehetünk, nem fogjuk megbánni.

Hozzávalók:

9 db kezeletlen vagy bio citrom
1 ek. feketebors
2 db babérlevél
durva tengeri só


Szükségünk lesz egy nagy üvegre, amiben elférnek majd a citromok. Nem muszáj mindent egybe rakni, de szélesebbet válasszunk mindenképpen, amiben elfér kényelmesen.
A citromokat megmosom, majd a végeit lecsípem. Függőlegesen negyedekbe vágom, úgy, hogy az aljuk egybe maradjon.
Alaposan bedörzsölöm sóval és a citrom közepébe is teszek belőle.
Üvegbe teszem őket, közé szórom a borsokat és a babérleveleket.
Óvatosan megnyomom az egészet, hogy a citromok leve kifolyjon egy kicsit. A lényeg, hogy a citromból kifolyt lé legyen legfelül.
Az üveget lezárom, majd 3-4 hétig érni hagyom szobahőmérsékleten.
Utána mindenképpen a hűtőben tartom.
Ha a citromokból használni szeretnék, akkor folyó víz alatt lemosom, majd szétvágom.
A meglévő pácba teszek újabb citromokat, ha elhasználok belőle.

A kész citromot, a bemetszések mentén teljesen szétvágom negyedekbe , majd a sárga héját vágom ki először. A fehér rész itt is keserű marad, így azt ne használjuk inkább. A gyümölcs húsa is kiválóan felhasználható. Becsináltakba főzve, összeturmixolva és leszűrve a levét egy marinádhoz tehetjük, vagy csak simán kifacsarva grillezett zöldségekhez is jó.