Hozzávalók:

280 g graham-búzaliszt GL 200 (168 g CH)

100 g tk. tönkölybúza liszt (63,5 g CH)

150 g félfehér kenyérliszt (105,82 g CH)

20 g búzasikér (2,6 g CH)

1 púpozott ek. só

25 g friss élesztő (2,45 g CH)

300 ml langyos víz

1 közepes sárgarépa (120 g - 9,96 g CH)

1 csapott evőkanál szezámmag

1 csapott evőkanál lenmag

1 csapott evőkanál napraforgómag, hántolt

a tetejére is különféle magok


Elkészítése:

A magokat egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.

A liszteket egy tálban elvegyítjük a sóval, és a magokkal. Kis mélyedést készítünk a közepébe, ide tesszük a finomra reszelt sárgarépát és ráöntjük az élesztővel elkevert vizet. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd a felületét olajos kézzel átdörzsöljük (ez elhagyható) és meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, így kiszorítjuk a tésztából a levegőt, majd a széleit aláhajtogatva cipót formázunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt jénai edény felfordított tetejébe tesszük és lefedve kb. fél óráig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

Ha kívül is magos kenyeret szeretnénk, a 2. kelesztési fázis első 15 perce után a kenyér tetejét spricceljük meg vízzel, és szórjuk rá a magvakat. 

Amikor a kenyerünk már teljesen megkelt, egy éles késsel bemetsszük a tetejét és megpermetezzük vízzel, a jénai aljával (amit most fedőként használunk) együtt.

Először harminc percig lefedve sütjük, ekkor fog kialakulni a kérge. Ezután levesszük róla a fedőt és további kb. 10-20 percig sütjük, attól függően, hogy milyen piros kenyeret szeretnénk.

A sütőből kivéve rácson hűtsük ki, és csak ezután szeleteljük fel.


A kész kenyér 951 grammos lett, 352,33 g CH-tartalommal, így 100 grammjában összesen 37,04 g CH van.



Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.