Hozzávalók:
280 g graham-búzaliszt GL 200 (168 g CH)
100 g tk. tönkölybúza liszt (63,5 g CH)
150 g félfehér kenyérliszt (105,82 g CH)
20 g búzasikér (2,6 g CH)
25 g friss élesztő (2,45 g CH)
300 ml langyos víz
1 közepes sárgarépa (120 g - 9,96 g CH)
1 csapott evőkanál napraforgómag, hántolt
a tetejére is különféle magok
Elkészítése:
A magokat egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.
A liszteket egy tálban elvegyítjük a sóval, és a magokkal. Kis mélyedést készítünk a közepébe, ide tesszük a finomra reszelt sárgarépát és ráöntjük az élesztővel elkevert vizet. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd a felületét olajos kézzel átdörzsöljük (ez elhagyható) és meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, így kiszorítjuk a tésztából a levegőt, majd a széleit aláhajtogatva cipót formázunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt jénai edény felfordított tetejébe tesszük és lefedve kb. fél óráig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
Ha kívül is magos kenyeret szeretnénk, a 2. kelesztési fázis első 15 perce után a kenyér tetejét spricceljük meg vízzel, és szórjuk rá a magvakat.
Amikor a kenyerünk már teljesen megkelt, egy éles késsel bemetsszük a tetejét és megpermetezzük vízzel, a jénai aljával (amit most fedőként használunk) együtt.
Először harminc percig lefedve sütjük, ekkor fog kialakulni a kérge. Ezután levesszük róla a fedőt és további kb. 10-20 percig sütjük, attól függően, hogy milyen piros kenyeret szeretnénk.
A sütőből kivéve rácson hűtsük ki, és csak ezután szeleteljük fel.
A kész kenyér 951 grammos lett, 352,33 g CH-tartalommal, így 100 grammjában összesen 37,04 g CH van.
Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.