A recept 8 db burgerhez elegendő. A recepthez használt csésze kb. 2,5 deciliteres.
Hozzávalók:
3 ek. lenmagliszt -NEM zsírtalanított
0.3 csésze langyos víz
1 bab konzerv (jó minőségű), leszűrve, átmosva , fekete vagy vörösbab
0.75 csésze vöröshagyma, apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csésze sárgarépa , reszelve
0.3 csésze friss petrezselyem vagy koriander, apróra vágva
0.5 csésze napraforgómag, hántolt, pirítva
1 - 2 ek. tamari szójaszósz
0.5 csésze zabpehely, durvára darálva, hogy egy része por, egy része kb. rizs méretű legyen.
0.5 csésze kenyérmorzsa
Elkészítés:
1. Ha sütőben sütöd, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, készítsd elő a tepsit, sütőpapírral.
2. Keverd össze a lenmaglisztet a vízzel, és tedd félre 5 percre.
3. Egy nagy keverőtálba tedd bele a babot. Krumplinyomóval törd össze annyira, hogy a kétharmadából babpüré legyen, és egyharmada nagyjából egyben maradjon.
4. Egy közepes serpenyőben, közepes hőmérsékleten párold meg a hagymát és a fokhagymát az olajban, amíg a hagyma megpuhul. Öntsd a hagymát a babhoz.
5. Add hozzá a babhoz a lenmagos vizet (ez a "lenmagtojás"), a reszelt répát, petrezselymet, tamarit, chilit, oreganot és köményt, és alaposan keverd össze.
6. Add hozzá a zabot, zablisztet, sót, borsot és zsemlemorzsát, és addig keverd, amíg összeáll.
7. Formázz a keverékből 8 burgerpogácsát. Helyezd a pogácsákat a sütőpapírra.
8. 15 percig süsd a burgereket, majd fordítsd meg őket és 15-20 percig süsd a másik oldalukat is, amíg ropogós, aranybarna héjuk lesz.
9. 5-10 percig hagyd hűlni a burgereket tálalás előtt.
10. Tálald a burgereket hamburgerzsemlében vagy saláta tekercsben, a kedvenc szószoddal, zöldségeiddel. Próbáld ki hozzá például Olivér házi ketchup receptjét!
A megmaradt burgerek 2-3 napig elállnak a hűtőben. Le is fagyaszthatod a megmaradt burgereket: csomagold be őket egyesével alufóliába, majd tedd őket fagyasztható zacskóba. A mélyhűtőben egy hónapig tárolhatóak.
Az eredeti receptet (angolul) itt olvashatod.