A recept 8 db burgerhez elegendő. A recepthez használt csésze kb. 2,5 deciliteres. 


Hozzávalók:

3 ek. lenmagliszt -NEM zsírtalanított

0.3 csésze langyos víz

1 bab konzerv (jó minőségű), leszűrve, átmosva , fekete vagy vörösbab

1 ek. extra szűz olívaolaj

0.75 csésze vöröshagyma, apróra vágva

2 nagy gerezd fokhagyma

1 csésze sárgarépa , reszelve

0.3 csésze friss petrezselyem vagy koriander, apróra vágva

0.5 csésze napraforgómag, hántolt, pirítva

1 - 2 ek. tamari szójaszósz

1 tk. chili

1 tk. oregánó

1 tk. római kömény

0.5 csésze zabpehely, durvára darálva, hogy egy része por, egy része kb. rizs méretű legyen.

0.5 csésze kenyérmorzsa

1 - 2 ek. zabpehelyliszt

0.5 - 1 tk. tengeri só

frissen őrölt bors


Elkészítés:

1. Ha sütőben sütöd, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, készítsd elő a tepsit, sütőpapírral.

2. Keverd össze a lenmaglisztet a vízzel, és tedd félre 5 percre.

3. Egy nagy keverőtálba tedd bele a babot. Krumplinyomóval törd össze annyira, hogy a kétharmadából babpüré legyen, és egyharmada nagyjából egyben maradjon.

4. Egy közepes serpenyőben, közepes hőmérsékleten párold meg a hagymát és a fokhagymát az olajban, amíg a hagyma megpuhul. Öntsd a hagymát a babhoz.

5. Add hozzá a babhoz a lenmagos vizet (ez a "lenmagtojás"), a reszelt répát, petrezselymet, tamarit, chilit, oreganot és köményt, és alaposan keverd össze.

6. Add hozzá a zabot, zablisztet, sót, borsot és zsemlemorzsát, és addig keverd, amíg összeáll. 

7. Formázz a keverékből 8 burgerpogácsát. Helyezd a pogácsákat a sütőpapírra.

8. 15 percig süsd a burgereket, majd fordítsd meg őket és 15-20 percig süsd a másik oldalukat is, amíg ropogós, aranybarna héjuk lesz.

9. 5-10 percig hagyd hűlni a burgereket tálalás előtt.

10. Tálald a burgereket hamburgerzsemlében vagy saláta tekercsben, a kedvenc szószoddal, zöldségeiddel. Próbáld ki hozzá például Olivér házi ketchup receptjét!

A megmaradt burgerek 2-3 napig elállnak a hűtőben. Le is fagyaszthatod a megmaradt burgereket: csomagold be őket egyesével alufóliába, majd tedd őket fagyasztható zacskóba. A mélyhűtőben egy hónapig tárolhatóak.


Az eredeti receptet (angolul) itt olvashatod.