Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db póréhagyma fehér része
2 db sárgarépa
3 szár angol zeller
150 g gyöngybab (főtt)
150 g sütőtök
100 g kelkáposzta
2 kanál paradicsompüré
150 g füstölt húsos szalonna
2 liter barna alaplé
Elkészítése:
1. A szalonnát egy kanál vízzel egy lábosba teszem, majd
közepesen erős lángon felforralom és kiolvasztom.
2. A hagymát apróra vágom a fokhagymával, majd a lábosba
teszem és együtt megpárolom.
3. Hozzáadom a paradicsompürét és alacsony lángon, lassan
addig pirítom, amíg sötét, rozsda színű nem lesz,
4. Hozzáadom a fehérbort majd minden pirult részt felkaparva
teljesen elpárolom.
5. A répát, zellert és a sütőtököt feldarabolom, a lábosba
dobom, sózom és együtt párolom tovább, amíg félig meg nem puhulnak.
6. Hozzáadom az alaplevet, majd felforralom, puhára főzöm
benne a zöldségeket.
7. Feldarabolom a kelkáposztát és a babbal együtt a leveshez
adom, sózom.
8. Felforralom az egészet és készre főzöm benne a káposztát.
9.Tálaláskor egy pár szelet kovászos kenyeret píritok,
majd megdörzsölöm fokhagymával, erre szedem a levest.