Fontos, hogy jó sok petrezselyem kerüljön bele, de csak a legvégén. Lehet dúsítani pirított húsos szalonnakockákkal, vagy buggyantott tojással, de betét nélkül is tökéletes. A spárgát alaposan mossátok meg, hogy ne ropogjon a fogatok alatt a homok :-)
Hozzávalók:
1 ek. kókuszzsír vagy ghí
1 csomó újhagyma, vékonyan karikázva (zöld része is!)
1 nagy fej karalábé, hámozva, kockázva
50 dkg zöld spárga, szárvégek letördelve
2 csokor petrezselyem, aprítva
só, kevés eritrit
2 nagy ek. totu krém extra
2 házi tojás sárgája
1/2 citrom
Elkészítése:
A letördelt spárgavégeket feltesszük főni annyi vízben, hogy bőven ellepje. A vízbe 1 tk. sót, 1-2 tk. eritritet teszünk. Kb. 20 percnyi forralás után leszűrjük, csak a levét fogjuk felhasználni, a főtt szárvégeket kidobjuk. A zsíron megfuttatjuk az újhagymát, rádobjuk a karalábét és néhány percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt spárga szárakat (a fejeket én külön félreteszem, mert kevesebb ideig kell őket főzni), és a spárga főzőlevében félpuhára főzzük. A végén beletesszük a spárgafejeket, további 3-4 percig forraljuk. A tojások sárgáját jól kikeverjük a totu krém extrával, 1-2 kanál citromlével, a levesből egy keveset kimerünk, azzal simára keverjük, majd az egészet belekavarjuk a levesbe. Nem kell már felforralni, csak menjen bele a petrezselyem és már lehet is tálalni. Langyosan is isteni! Érdemes a végén megkóstolni, és az ízeket kicsit igazítani. Én akkor szeretem, ha kicsit édeskés, megfelelően sós és egy picit savanykás is.