Hozzávalók 2-3 főre:
5 db nori lap (+ tekeréshez a bambusz "szőnyeg" )
1 csokor friss metélőhagyma , vagy 1 ek szárított újhagyma
A quinoa elkészítése:
A quinoát 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és 350 g hideg csapvízzel egy lábosban fedő alatt feltesszük főni. Amikor már gyöngyözve forr, akkor visszavesszünk a hőből (ekkor kerülhet bele a szárított újhagyma karikák), és fedő alatt kicsi lángon puhára főzzük, majd elzárjuk a lángot, és még 5 percet hagyjuk fedő alatt pihenni. Botmixerrel az egyik felét pépesítjük, majd a szójaszószt, illetve a fekete szezámmagot is belekeverjük.
Hozzávalók a garnélás, avokádós töltelékhez:
8 db garnéla sós, citromos vízben megfőzve, felvágva karikára
1 fél avokádó hasábokra vágva, citrom levével öntözve
És a hozzáillő szószhoz:
2 ek teriyaki szósz
1 tk dijoni mustár
1 csapott tk wasabi paszta
2 ek light majonéz
1 ek olíva olaj
1 tk aprított bazsalikom
Hozzávalók a lazacos, uborkás töltelékhez:
5 dk füstölt lazac csíkokra vágva, citrom levével locsolva, borsozva
1 negyed uborka csíkokra vágva
És a hozzáillő szószhoz:
1 ek szójaszósz
2 tk dijoni mustár
1 csapott tk wasabi paszta
2 ek light majonéz
1 ek olíva olaj
1 tk frissen facsart citrom leve
1 tk aprított kapor
A makik elkészítése:
A bambuszra a nori alga lapot ráfektetem, és a quinoát habkártya segítségével vékonyan elosztom rajta, úgy, hogy, a tőlem távoli részen cca. 5 cm, a hozzám közeli részen cca. 2 cm üresen marad, a két széléig viszont végig érjen. A quinoát vékonyan megkenem a szósszal az alsó 1/4 részén (2 cm sáv maradjon alul üresen) és erre pakolom csíkban a belevalót. Ügyesen és szorosan feltekerem, a végén ha kell vizes kézzel megsimítom, hogy "zárjon" a nori. A maradék 4 alga lappal is elvégzem a műveletet. Kicsit hagyom a "palacsintákat" pihenni, majd éles késsel csinos kis makikat készítek.
A szusikat Heston Blumenthal receptje alapján készítettem.
Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.