Házi lecsóalappal készült az alábbi étel is, amihez én leemeltem a sarki zöldséges polcáról két kisebb patisszont, de bátran használhatsz hozzá cukkinit, főzőtököt, padlizsánt is.
Hozzávalók:
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1 doboz hüvelyes – gabona konzerv (nagyobb bevásárlóközpontokban kapható; vagy konzerv bab / lencse és főtt barna rizs / tönkölybúza / gersli keveréke)
tengeri só, frissen őrölt bors
1 tk. morzsolt bazsalikom
1 tk. morzsolt oregánó
1 tk. morzsolt kakukkfű
1 üveg lecsó alap (vagy 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv, vagy lecsó friss paradicsomból és paprikából)
2 kisebb patisszon (vagy 2 közepes cukkini, vagy 1 kisebb főzőtök, vagy 2 közepes padlizsán, vagy ezek vegyesen)
Elkészítése:
Egy nagyobb tűzálló sütőtálat kikentem 1 ek. extra szűz olívaolajjal.
A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízben megpároltam. Hozzáadtam a leszűrt és átmosott hüvelyes – gabona keveréket. Sóztam, borsoztam, majd bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel fűszereztem. Végül felöntöttem a lecsó alappal és lassú tűzön összefőztem.
A patisszont meghámoztam, majd kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágtam, enyhén megsóztam, majd papírtörlővel leitattam róla a folyadékot. A sütőtál aljába kevés paradicsomos ragut tettem, majd a patisszont és a ragut rétegeztem.
180 C-re előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem.
4 adag lesz belőle
Judit további receptjeit az http://azvagyamitmegteszel.hu weboldalon olvashatod.