A receptben szereplő hozzávalók egy 22-es tortaformához elegendők.
Hozzávalók a linzertésztához:
10 dkg finom szemű zabpehely
5 dkg zabpehely liszt
5 dkg nyírfacukor
7 dkg kókuszzsír
csipet só
50 ml víz
Elkészítése:
A felsorolt hozzávalókat a víz kivételével az aprítóba tesszük. Amikor a kókuszzsír nagyjából elvegyült a száraz hozzávalókkal, a vizet is hozzá adjuk. Szilikonos sütőpapír között a tészta egyharmadát vékonyra nyújtjuk, a formába helyezzük, majd előmelegített sütőben 175 fokon 10 perc alatt elősütjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 körte
1 csapott tk őrölt gyömbér/vagy negyed tk friss reszelve
2 ek rizsszirup/méz
Elkészítése:
A körtéket megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, gyömbérrel meghintjük, és a sziruppal meglocsoljuk. A sült tésztán egyenletesen elosztjuk, majd a maradék tésztát nagylyukú reszelőn lereszeljük és a körtére hintjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a citromhabot és öntetet.
Hozzávalók a habhoz:
3 tojás fehérje
1 ek frissen facsart citrom leve
2 ek nyírfacukor
Elkészítése:
A habot kemény habbá verjük, keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a citrom levét és a cukrot majd a süteményre simítjuk, amit ezzel a habbal még 5-7 percig sütünk.
Hozzávalók az öntethez:
3 tojás sárgája
1 egész tojás
70 ml frissen facsart citromlé
6 ek nyírfacukor
3 dkg hűtőhideg kockázott vaj
Elkészítése:
Vízgőz fölött a cukorral elkevert tojásokat keverjük, a citrom levét három részletben adagoljuk hozzá, amikor majonéz állagúra sűrűsödött, de még nem rántotta, levesszük. A kockázott hideg vajat apránként elkeverjük benne és hagyjuk kihűlni, majd a tortára csurgatjuk.
Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.