Hozzávalók:
28 dkg rizsliszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
25 dkg vaj/margarin
1 db tojás
Továbbá:
porcukor
baracklekvár
eperlekvár
Nutella
1 tábla gluténmentes étcsoki
1 tábla gluténmentes fehércsoki
francia drazsé
dió
különböző kiszúrók
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzer tésztát gyúrunk. Fél órára hűtőbe tesszük, majd 4 részre osztjuk, az első 1/4-et kinyújtjuk, cakkos szélű kiszúróval kiszúrjuk, úgy hogy minden másodiknak a közepét pici pogácsa szaggatóval kilyukasztjuk. Sütőlemezre helyezzük.
A második negyedből nyuszikat szúrunk ki, úgy, hogy mindnek párja is legyen, sütőlemezre helyezzük, ezeket is.
A harmadik negyedből pillangókat szúrunk ki, úgy hogy mindegyiknek párja is legyen. Sütőlemezre helyezzük ezeket is. A negyedik negyedből sziveket, vagy virágokat szúrunk ki, és sütőlemezre rakosgatjuk. A leeső darabokat összegyúrjuk, kisodorjuk, és kis kifliket formázunk belőlük, sütőlemezre helyezzük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha légkeveréses programot választunk mindkét tepsi linzert egyszerre meg tudjuk sütni.
A linzerkarikát lyukas tetejét porcukorral meghintjük, a karikák alsó felébe kiskanállal barack lekvárt teszünk, majd óvatosan ráhelyezzük, a porcukros tetőt. Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, a kiflik végeit belemártjuk, és rácsra helyezzük. A szíveknek a felét csokiba mártjuk, közepére egy gerezd diót ragasztunk, rácsra helyezzük. A lepkéket málnalekvárral töltjük össze, majd fehér csokiba mártjuk, rácson lecsepegtetjük. Ízlés szerint francia drazséval tovább díszíthetőek. A nyuszikat Nutellával töltjük meg, és fehér csokival vonjuk be, a szemeit francia drazsék adják.
Ha a csoki megszilárdult tálra rendezzük, vegyesen az 5 fajta linzert. Ebből a mennyiségből kb 20 db sütikénk lesz. A linzereket, napokkal Húsvét előtt meg lehet sütni, ha nem félünk, hogy Húsvétig el is fogy... Hűtést nem igényel.
Biolin tipp:
Fűszerezheted, bevonhatod, márthatod, töltheted. A variációk száma végtelen. Ha te is gluténmentes lisztből készíted figyelj arra, hogy a töltelék, vagy bevonat se tartalmazzon glutént.
Putóczki Gáborné receptje