Receptek

Húsvéti foszlós kalács - ahogy a Michelin csillagos séf készíti Húsvéti foszlós kalács - ahogy a Michelin csillagos séf készíti Ha a hagyományos húsvéti menüre gondolunk, a legtöbbünknek a kalács ugrik be először. Másodikra eszünkbe jut az íze, az állaga, a sós és édes ízvilág egyensúlya, és (kinek-kinek ízlése szerint) a random falatokban előbújó mazsola vagy citromhéj aromája...  Tovább
Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7. Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7. Ezzel a receptel egy hosszan friss, ízében érett kenyeret süthetünk. Érdemes nagyobb adag tésztát késziteni és egy pár darabot későbbre eltenni a fagyasztóban: kiolvadt állapotban egy kevés viz rápermetezésével 18O fokra előmelegitett sütőben 1O perc alatt ropogósra süthetem. A receptben szereplő mennyiségekből két darab 9OO grammos kenyér lesz. Tovább
Nyers, vegán, gluténmentes Raffaello golyók (eritrittel, agavével) Nyers, vegán, gluténmentes Raffaello golyók (eritrittel, agavével) Dóra vagyok, 33 éves, és cukorfüggő. A nutellás üveg közelségétől egyszerre leszek feldobott és frusztrált. Ugyanis nem csak megkóstolni szeretném, hanem rosszullétig enni magam vele, majd a cukortól bekómázva apró könnyeket hullatva jön a szomorú felismerés: már megint gyenge voltam...Na ezeket a pillanatokat elkerülve folyamatosan olyan desszertek kidolgozásán agyalok, amelyek megadják az édes íz adta örömöket, viszont a lelkemet nem nyomják tele rozsdás szögekkel (és kicsi zsírpárnákkal sem ruháznak fel/meg).  Tovább     
Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése A háztartási sütők nem kemencék, de egy pár trükkel olyan közeget teremthetünk bennük, amikben a tésztáink szép, magas kenyérré alakulnak, mi pedig büszke pékké. Tovább
Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6. Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6. Ezzel a recepttel érdemes belevágni a házi kenyérsütésbe! Könnyen elkészíthető, így jó lehetőség azoknak, akik kedvet kaptak, de még sosem próbáltak otthon kenyeret sütni. Tovább
Omlós körtés morzsa Omlós körtés morzsa Elérkezett az idő. A nagy nap. A történelmi pillanat, amikor kezedbe adom a Világ Legfinomabb Édességének elkészítési módját. És ami a legszuperebb: olyan könnyű összedobni, hogy az már szinte polgárpukkasztó. Íme a családi „crumble” receptünk.  Tovább  
Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9. Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9. Ez a recept egy élesztővel kelesztett fehér kenyér, amit elkészíthetünk ha a kovászunk még nincs a megfelelő állapotban. Hosszadalmasabb elkésziteni a tésztáját, de tovább friss marad és izben is érettebb lesz a gyorsabban elkészülő társainál. Tovább     
Piccalilli (savanyúság) Piccalilli (savanyúság) Ez a furcsa nevű savanyúság a brit konyha egyik elengedhetetlen eleme, eredete a gyarmatosítás időszakához vezethető vissza. Nagyon szép színe van és nagyon különleges az íze. Tovább    
Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei Hallottál már a sütőkőről vagy a kelesztő pólyáról, esetleg gondoltad volna, milyen sok múlik egy jó gyúródeszkán vagy egy spatulán? Ahogy mondani szokás: minőségi munkához megfelelő eszközök kellenek...  Tovább
Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel  - Kenyérsütés 8. Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8. A kovászos kenyérnek nincs párja, hát még a saját készítésűnek! Ezt a receptet azok kedvéért tesszük közzé, akik a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket részesítik előnyben.  Tovább   
Kovászos kenyér teljes kiőrlésű lisztből Kovászos kenyér teljes kiőrlésű lisztből Az új kenyér ünnepére és tiszteletére sütöttem ezt a mennyei kovászos kenyeret, csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékből. Szakajtóban kelesztettem legalább 1 órát, majd kiborítottam és pengével bevágtam a mintáját. Tovább
Spirállinzer Spirállinzer A spirálkeksz receptjét még tavaly láttam meg a nosalty-n. Nagyon megtetszett, szerintem rém ötletes, és ha ügyes az ember, csodaszép kekszek kerülnek ki a kezei közül. Mindig halogattam a megsütését, egészen addig, amíg a Brioche-blogon újra rá nem akadtam. Most már nem tudtam kihagyni, az első adandó alkalommal elkészítettem, és TimCsi ötletét követve nem puszta kekszeket, hanem lekvárral összeragasztva "hagyományos" linzereket gyártottam. Eszméletlenül finomak és puhák, nem lehet kihagyni! :)Az olyan sütik különösen kedvesek nekem, amikben már eleve van valami házi. Ebben saját dió, házilag darált zabpehely, xilitből készített vaníliás porcukor és házi lekvár van. Tovább