Receptek

Nyers, vegán, gluténmentes Raffaello golyók (eritrittel, agavével) Nyers, vegán, gluténmentes Raffaello golyók (eritrittel, agavével) Dóra vagyok, 33 éves, és cukorfüggő. A nutellás üveg közelségétől egyszerre leszek feldobott és frusztrált. Ugyanis nem csak megkóstolni szeretném, hanem rosszullétig enni magam vele, majd a cukortól bekómázva apró könnyeket hullatva jön a szomorú felismerés: már megint gyenge voltam...Na ezeket a pillanatokat elkerülve folyamatosan olyan desszertek kidolgozásán agyalok, amelyek megadják az édes íz adta örömöket, viszont a lelkemet nem nyomják tele rozsdás szögekkel (és kicsi zsírpárnákkal sem ruháznak fel/meg).  Tovább     
Glutén- és tojásmentes narancsos-gyömbéres keksz Glutén- és tojásmentes narancsos-gyömbéres keksz Nem viccből, hanem muszájból készítettem ezt a shortbread-re hajazó nasst, mert 5 napja egy homeopátiás doktornő azt tanácsolta asztmatikus tüneteket produkáló Borimnak, hogy kerülje a glutént és a tejet. Tovább   
Arany tej Arany tej Gyógyulj kurkumás tejjel! A kurkuma széles spektrumú gyógyhatását egyre többen fedezik fel (újra), és számos kutatási eredmény támasztja alá mindezeket. Hagyományosan megfázásra, orrdugulásra, fejfájásra és torokfájásra használták, de a depresszió ellen is felveszi a harcot.  Tovább
Desszert reggelire: mogyorós-banános proteinbomba öt hozzávalóból Desszert reggelire: mogyorós-banános proteinbomba öt hozzávalóból Szeretem teljes értékű reggelivel kezdeni a napot, de a joghurt-zabpehely kombótól már szabadulnék – egyszer már megpróbáltam a granolával, de keresem a további alternatívákat. Tovább    
Frissítő zöldturmixok Frissítő zöldturmixok A tavaszi tisztítókúra egyik leghatékonyabb, leggyorsabban elkészíthető (és talán legfinomabb) fogása a zöldturmix. Reggelire, ebédre és vacsorára is! Tovább     
Fish cakes avagy halpogácsa Fish cakes avagy halpogácsa Az ilyesfajta halpogácsák Angliában egészen gyakori éteknek számítanak, de a burgonya és a zsemlemorzsa jelenléte miatt sajnos tabuvá váltak számomra. A minap eszembe jutott, hogy mennyire szerettem őket anno és hogy miért ne lehetne paleo verzióban is elkészíteni? Tovább  
Narancsos vaníliakrém Narancsos vaníliakrém Amikor pohárkrémet vagy tiramisut készítünk paleo verzióban, sokszor jól jönne egy jó kis készen kapható keksz vagy piskóta, amit egyszerűen csak rétegezni kell a krémmel és már kész is a finomság. Tovább     
Céklás brownie Céklás brownie Igazi brownie-t, olyat, ami "a nagy könyvben" lehet megírva, még sosem ettem. Készítettem már többfélét, most pedig az itthon lévő céklákat szerettem volna felhasználni valamire, nehogy a kukában landoljanak. Az sem volt mellékes, hogy (a CH-tartalom alapján) két szelet éppen megfelel tízóraira. Be vele egy ételhordóba, és már vihetem is magammal. Tovább   
Paleo paella? Paleo paella? Hát, hogy ez hogy lett, azt ne kérdezzétek. Egyszer csak nekiálltam. A paella egyébként egy kiadós spanyol egytálétel, aminek rizs az alapja, paleósított változatában karfiolból készült rizzsel érdemes kiváltani. (Az én Paleolit receptek hétköznapokra c. szakácskönyvemben is van erre recept "Színes karfiolmorzsa" néven és Posta Reni Paleolit konyha hedonistáknak könyvében is szerepel egy karfiol rizs recept.) Tovább    
Kakaós mazsolás kuglóf Zelleitündi módra Kakaós mazsolás kuglóf Zelleitündi módra Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető kuglóf variáció, cukormentesen Zellei Tündi lisztkeverékből. Tovább
Háztartási keksz Háztartási keksz Már jó ideje akartam háztartási kekszet készíteni, mire az első adagot megsütöttem. Az nem nyerte el teljesen a tetszésemet, de a céljának tökéletesen megfelelt, akkor ugyanis kókuszgolyóba szántam. Túlságosan erőteljes zabpehely-íze volt, én azt nem nagyon szeretem. Azóta már sikerült csinálnom egy fojtóan édes adagot, amit alig bírtam letuszkolni, és egy tökéleteset, aminek elhánytam a receptjét. Azon is kísérleteztem, hogy minél könnyebb legyen dolgozni a tésztával.  Tovább  
Kókuszos zabkeksz dióval és mazsolával Kókuszos zabkeksz dióval és mazsolával Ezt a receptet a Párom találta pár napja, ezért esett most pont erre a választásom. Azt mondta, hogy ez olyan, amilyeneket én szoktam sütni: kókuszos, zabpelyhes, diós, mazsolás. Tényleg... :) Megörültem neki, hogy ilyet talált nekem, mert most nagyon igaza volt, ezeket az alapanyagokat szeretem a legjobban. Mazsola helyett étcsokit is használhatunk, talán azt még jobban is szeretem, de sajnos épp nem volt itthon. Így készült most el ez a kekszecske, nagyon finom lágy vajas - vaníliás íze van, kicsit szaftos, nekem nagyon ízlik, és nem csak nekem. :) Tovább