Ha kovászunk nem elég érett még, de mindenképpen friss kenyeret készítenénk, akkor ez a recept jó gyakorlás lehet. Ezt a kenyeret régóta sütöm már és sokak kedvence.

A kelesztéshez élesztőt használjunk, így könnyen és gyorsan elkészíthető ez az 1-2 napig ehető, könnyű szerkezetű fehér kenyér. A tészta nem kifejezetten érzékeny, a hajtogatások alkalmával sem gond, ha kinyomunk belőle néhány buborékot. Nem kell hozzá dagasztógép vagy bármilyen különleges eszköz, csak a két kezünk és pár hozzávaló.


Hozzávalók:

-25 dkg BL 55 fehérliszt

-25 dkg BL 80 fehérliszt

-3,5 dl víz

-10 g friss élesztő

-10 g tengeri só


Elkészítése:

1. Első lépésként egy nagy tálba szitálom mind a két fajta lisztet, összekeverem. Kimérem a vizet, belemorzsolom az élesztőt, beleszórom a sót, majd elkeverem az egészet és a lisztre öntöm.

Kézzel összekeverem, hogy sehol se maradjon száraz liszt. Letakarom egy konyharuhával vagy zacskóval majd harminc percig várok.


2. A tésztám kipihente magát, a liszt felszívta a vizet és rugalmas lett.

Ha egy óra számlapját képzelem magam elé akkor 12, 3, 6, 9 óránál hajtogatom: Nedves kézzel a tészta alá nyúlok, majd a másik felére hajtom, így egy négyzetes formát kapok majd. Ezt megfordítom, hogy a sima oldala legyen felül.

Letakarom, majd újabb harminc percet várok a következő hajtogatással.


3. Itt már látszani fog némi változás, tésztánk egyre simább felületű, nagyobb térfogatú lesz. Innentől számolva durván egy óra múlva elkezdem sütni a kenyeremet szóval ideje bekapcsolni a sütőt.

Ezeket a kenyereket hosszúkás formában fogom megsütni, szóval a legcélszerűbb két sütőkövet használni az ITT leírt módon.

Összesen négy alkalommal hajtogatom, ekkorra nagyjából kétszeresére fog nőni a tésztánk, tele buborékkal.

Ekkorra a sütőnk már szinte eléri a sütéshez szükséges hőmérsékletet.

A tésztát egy alaposan lisztezett deszkára borítom, majd a széleit behajtogatva egy négyzetet formázok belőle.

Középen kettévágom, majd a két végét ellentétes irányban megforgatom háromszor. Sütőpapírra teszem a két tésztát, kevés vizet permetezek rá, megszórom liszttel.

A sütő aljában lévő tepsibe vizet öntök, vigyázok, hogy ne égessem meg magamat. A forró sütőből egyből gőz fog felcsapni minden alkalommal, amikor kinyitom a sütő ajtaját.

A kenyereket a forró sütőbe csúsztatom és egy kevés vizet permetezek rá.


4. 10 percig sütöm 230 fokon, majd mérséklem a hőmérsékletet 180 fokra. Ha az idő letelt, óvatosan kinyitom a sütő ajtaját, hogy kiengedjem a gőzt és elkezdjen kialakulni a kenyér héja.

További 20 percig sütöm ezen a hőmérsékleten légkeveréssel, majd feltekerem megint 230 fokra. Kinyitom a sütő ajtaját és további 5 percig sütöm.

Rácsra teszem, 20-30 percig hűlni hagyom.



Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának hatodik része.

A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:

Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek

Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése

Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta

Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei

Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése

Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.

Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.

Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.

Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9.

Kovászos fehér kenyér - Kenyérsütés 10.