Hozzávalók:

40 db friss bio szőlőlevél
160 g főtt vadrizs
150 ml extra szűz olívaolaj
2 fej összevágott vöröshagyma
1 evőkanál citromlé
6 szál összevágott újhagyma
1 csokor finomra vágott kapor
1 evőkanál apróra vágott mentalevél
400 ml víz

őrölt feketebors


Elkészítés:

A szőlőleveleket 2 percre forrásban lévő vízbe teszem, majd leszűröm.

A hagymát 100 ml olajban takaréklángon 5 percig párolom, majd lefedve 5 percig állni hagyom. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverem.

A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetem. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozok, a két végüket ráhajtom, majd összegöngyölöm, mintha töltött káposztát készítenék.

Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetek és olajjal meglocsolom, egymásra rétegezem. Leöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon 45 percig főzöm. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve pihentetem.