Hozzávalók négy személyre:

200 g köles (141,2 g CH) / vagy barna basmati rizs

1 fej hagyma (110 g - 9,13 g CH)

3 gerezd fokhagyma (10 g - 2,63 g CH)

1 közepes paradicsom

500 g darált hús (sertés)

400 g kígyóbab (27,2 g CH)

300 ml tejföl

3 ek. kókuszzsír

50 ml száraz fehérbor

bors

0.5 csokor petrezselyem aprítva (szárított is lehet)

2 ek. szezámmag


Elkészítése:

Először a kölest készítjük el. Egy kis lábasban megolvasztjuk a kókuszzsírt és megdinszteljük rajta a hagymát. Ráöntjük a fehér bort, és hagyjuk, hogy elfőjjön az alkoholtartalma. Ezután alaposan belekeverjük a kölest, hogy a hagymás boros keverék átjárhassa és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük 600 ml vízzel (vagy zöldségalaplével) és puhára főzzük a kölest. Belekeverjük a petrezselyemzöldet és lefedve hagyjuk.


Ha friss babbal dolgozunk, egy lábasban forraljuk sós vizet és egy-két percig főzzük benne a babot, hogy kicsit megpuhuljon, majd szűrjük le. Ha üvegeset használunk, csak szűrjük le a levét.


A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a már elkészített kölest és a felkockázott paradicsomot.


A tejfölt enyhén sózzuk meg és keverjük ki a zúzott fokhagymagerezdekkel.


A húsos-köleses keverék felét terítsük el egy kb. 20 x 20 cm-es hőálló tálban. Ezen simítsuk el a tejföl felét, majd az előkészített babot. Ezután jöhet a húsos-köleses massza, majd a tejföl másik fele. A tetejét megszórjuk szezámmaggal és pár előzőleg félretett babbal díszítjük.


180 fokon süssük készre. Ha esetleg égetne a sütőnk hátulja, közben fordítsuk meg.


Az étel így elkészítve összesen 182,16 g CH-t tartalmaz, egy adag pedig 45,09 grammot.


Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.