Hozzávalók négy személyre:
200 g köles (141,2 g CH) / vagy barna basmati rizs
1 fej hagyma (110 g - 9,13 g CH)
3 gerezd fokhagyma (10 g - 2,63 g CH)
1 közepes paradicsom
500 g darált hús (sertés)
400 g kígyóbab (27,2 g CH)
300 ml tejföl
50 ml száraz fehérbor
0.5 csokor petrezselyem aprítva (szárított is lehet)
Elkészítése:
Először a kölest készítjük el. Egy kis lábasban megolvasztjuk a kókuszzsírt és megdinszteljük rajta a hagymát. Ráöntjük a fehér bort, és hagyjuk, hogy elfőjjön az alkoholtartalma. Ezután alaposan belekeverjük a kölest, hogy a hagymás boros keverék átjárhassa és kevergetve pár percig pirítjuk. Felöntjük 600 ml vízzel (vagy zöldségalaplével) és puhára főzzük a kölest. Belekeverjük a petrezselyemzöldet és lefedve hagyjuk.
Ha friss babbal dolgozunk, egy lábasban forraljuk sós vizet és egy-két percig főzzük benne a babot, hogy kicsit megpuhuljon, majd szűrjük le. Ha üvegeset használunk, csak szűrjük le a levét.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a már elkészített kölest és a felkockázott paradicsomot.
A tejfölt enyhén sózzuk meg és keverjük ki a zúzott fokhagymagerezdekkel.
A húsos-köleses keverék felét terítsük el egy kb. 20 x 20 cm-es hőálló tálban. Ezen simítsuk el a tejföl felét, majd az előkészített babot. Ezután jöhet a húsos-köleses massza, majd a tejföl másik fele. A tetejét megszórjuk szezámmaggal és pár előzőleg félretett babbal díszítjük.
180 fokon süssük készre. Ha esetleg égetne a sütőnk hátulja, közben fordítsuk meg.
Az étel így elkészítve összesen 182,16 g CH-t tartalmaz, egy adag pedig 45,09 grammot.
Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.