A „crumble” szó szerint morzsát jelent, de ne aggódj, ennek semmi köze a szilvásgombóchoz vagy a túrógombóchoz, amelyek után úgy érzed, mintha benyomtad volna egy pékség hétfő reggeli kenyér-készletét. A crumble ugyanis könnyű, laza desszert... már ha nem eszed meg az egész tepsit egyben. A receptet a szerelmem, Matan édesanyja honosította meg a konyhánkban, miután a péntek esti családi vacsorákon kénytelen volt valami vega sütit kreálni nekünk. Mondanom sem kell, hogy a crumble-t a família nem vegán része is sokkal nagyobbra értékelte, mint a nehéz habos tortát.


Hozzávalók (a csésze 2,5 dl-es)

7 közepes alma vagy körte (vegyesen is lehet)

1 csésze nádcukor(na jó, sima cukor is jó, ha olyanod van)

1 evőkanál fahéj

1 citrom héja és leve

2 csésze liszt(a teljes kiőrlésű a legjobb) 

1 csésze dió vagy mandula, durvára törve

1.5 csésze olaj


Legyen kéznél:

- Egy jó éles kés 

- Sajtreszelő 

- Egy nagy tál 

- Egy közepes jénai, vagy más sütőtál


Vágjunk bele!

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 

2. A gyömölcsöket mosd meg, és vagdosd őket falatnyi darabkákra, közben pedig dobáld őket a keverőtáladba. 

3. Add hozzá a fahéj, a cukor felét, reszelj rá kb öt-hat rántásnyi citromhéjat és facsard rá a citrom levét. Kavard össze kézzel, majd a cukros-fűszeres keveréket öntsd a jénaiba. Válassz okosan sütőtál méretet: nem kell, hogy a tetejéig érjen a gyümi, de azért ne is szerencsétlenkedjen ott az edény legalján. 

4. Most szórd a keverőtálba a lisztet, a diót vagy mandulát, a maradék cukrot és fahéjat, majd dobálj rá pár húzásnyi citromhéjat is. Kavargászd össze szépen. 

5. Most itt az ideje, hogy összeállítsd a morzsát: minél kevesebb olaj tartja össze, annál jobb. Előszőr önts bele egy fél csészényit, majd az ujjaiddal kezdd el morzsásítani a cuccot – mintha a kedvenc boltodban fognál egy ruhaanyagot az ujjaid közé, hogy megnézd, milyen is. Addig lötyögtess bele olajat, amíg szép kis galacsinokká állnak össze. Nem kell, hogy egyformák legyenek: lehetnek köztük nagyobb és kisebb rögök is. 

6. Zuttyantsd a morzsát a gyümölcsök tetejére – most kb. tele kell, hogy legyen a sütőtálad. Egyengesd el szépen a tetejét. Ugye milyen menő? Pedig még kész sincs! 

7. Dobd be a sütőbe és középső rácson adj neki 40 percet, egy sütőpapírral lazán letakarva. Ha nincs sütőpapírod, egy alufólia darab is megteszi – ne hajtogasd rá, csak lazán fedd le. 40 perc után szedd le a papírt, és tedd egy fokkal magasabbra a rácsot, hogy kicsit megkapja a morzsákat a forróság. (Ha úgy érzed, hogy lehetetlent kérek, és tuti leesne a tepsi, te pedig megégetnéd magad, és azonnal sírva fakadnál, inkább hagyd középen.) 

8. Voilá, kész vagy! Szedd ki a sütőből, és hagyd pihenni legalább 15 percet. Melegen és hidegen is csodálatos, desszertként, vagy reggelire, müzli helyett.

Extra tipp édesszájú Cosmo-lányoknak! Közvetlen szakítás utánra, csajbulikra és Született feleségek-maratonra: mielőtt lefeded a gyümölcsöket a morzsával, beboríthatod őket vékonyra szeletelt banánnal is, a morzsába pedig apríthatsz csokoládédarabkákat. Olyan dekadens élvezetet biztosít, hogy az már-már illegális...


Kristóf további receptjeit keresd új könyvében és a http://steinerkristofreceptjei.blog.hu weboldalon. Ez a cikk a cosmo.hu-n jelent meg.