Tejpótló szerepe jelentős a kímélő táplálkozásban. Alacsony keményítőtartalmánál fogva különösen cukorbetegeknek, gazdag lecitin és linolsav tartalma miatt magas vérnyomásban és érelmeszesedésben szenvedőknek, hemoglobin termelést serkentő hatása miatt pedig vérszegényeknek.
Összetétel:
Szárított kukoricaszirup, részlegesen hidrogénezett növényi olaj, hőkezelt hajdina (7%), savanyúságot szabályozó anyag (kálium-foszfát - E340), emulgeálószer (E471 zsírsavak mono- és digliceridjei), nátrium kazeinát (tejfehérje), csomósodásgátló (szilícium-dioxid), só, stabilizátor (karragén), aroma, színezék (karotin)
Allergének:
szója, kazein
Tápérték 100g termékben:
Energia: 2074 Kj
Fehérje: 2,7 g
Szénhidrát: 68,8 g
Zsír: 23,2 g
Kiszerelés: 400 g
Felhasználás:
Reggeli müzlik, turmixok, italok alkotórészeként, de felhasználható a legkülönfélébb főtt ételek elkészítéséhez is a tehéntej kiváltására (pl.: édességekbe, pudingokhoz, vagy főzelékekbe.
Tárolás:
Maximum 25°C-on 70% relatív nedvességtartalom mellett. Felbontás után gondosan zárja vissza a csomagot, ezzel megakadályozhatja a termék csomósodását.
Figyelmeztetés:
A termék kazeint és szóját is feldolgozó üzemben gyártva.
Zajic fantázianevű termékcsaládjába tartozó tejjelegű tejpótló italporok összetétele megváltozott.
A receptúra tejfehérjét nem tartalmazott, így az összetevők között tejfehérje nem került feltüntetésre korábban. A termékbe a gyártás során szennyeződés szintjén kerülhetett tejfehérje mivel a termék tejfehérjét is feldolgozó üzemben készült, erre utalt a gyártó a termékösszetevők alatt jelzett allergének felsorolásával. A termékek alapanyagára kiterjedő laboratóriumi vizsgálatok a tejfehérjének az átlagosnak mondhatónál lényegesen magasabb jelenlétét mutatták ki az alapanyagban, így a termék receptúrájában a jövőben a gyártó a tejfehérjét, mint összetevőt tünteti fel. Ennek alapján a magyar feliratú dobozokon az összetevőket felülcímkézéssel a fentiek alapján módosították, és a tejfehérjét mint összetevőt tüntetik fel.