A várandós anyukák étkezése nagyban befolyásolja a születendő gyermekek egészségét.
Svéd kutatók kimutatták, hogy a terhesség alatt halolajat fogyasztó kismamák gyermekeinél sokkal ritkábban fordul elő allergia. Több tanulmány ugyanakkor a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését vizsgálta a megszületett gyermekek asztma-hajlamával. Japán kutatók szerint pedig a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns fogyasztása csökkenti a 16–24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatát.
A tanulmányba összesen 763 mama–gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel. A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.
Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, ám nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással. Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, cékla, paradicsom, brokkoli, fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, joghurt, káposzta, karfiol, spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.
Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelőzheti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E-vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.
Dr. Balogh Katalin
allergológus szakorvosa