A kovász frissitését leszámitva ez egy gyors, aznap megsüthető recept. Elkészítéséhez nincs szükség dagasztógépre, csak a két kezünkre és egy pár órára.
A kovász előkészítése:
Hozzávalók:
- 1OO g BL 8O liszt
- 1OO g viz
- 3O g kovász
Egy külön tárolóban elkeverem a kovászt és a vizet majd hozáadom a lisztet. Szobahőmérsékleten egy éjszakát érni hagyom a sütést megelőző napon.
Hozzávalók a kenyérhez:
- Az előkészített kovászunk
- 37O g BL 8O kenyérliszt
- 28O g viz
- 8 g tengeri só
A kenyér elkészítése:
A lisztet egy széles tálba szitálom és addig keverem a vízzel, amíg nem marad száraz liszt. Rászórom a sót és ráöntöm a kovászt, majd összekeverem. A legjobb, ha a széleit a közepe felé hajtogatva dolgozom el a hígabb kovászt és a sót. Ezután amennyire lehet kinyújtom, de annyira nem erőltetem, hogy elszakadjon. Fél órát letakarva pihenni hagyom, majd a szokásos módon a négy oldalát a közepe felé hajtogatom. Ezt az első kelesztés alatt három óra alatt összesen hatszor csinálom meg.
Ebből a mennyiségből egy darab kenyeret szoktam késziteni, így előkészítek egy kelesztőkosarat és egy liszttel jól megszórt deszkát. Egy habkártyával a tészta alá nyúlok és a felül lévő oldalára fordítom. A négy sarkát a közepébe hajtogatom, felforditom és 3O percig pihenni hagyom.
Spatulával a tészta alá nyúlok és a tetejére fordítom, négy sarkát behajtom, majd megfordítom. Két kézzel a tenyereim között forgatom óvatosan, széleit a tészta alá forgatom. Megszóróm liszttel majd a kelesztő kosárba fordítom és 2 órán keresztül pihenni hagyom.
Közben a sütő rácsán 23O fokra melegítek egy öntöttvas lábast.
Ha kenyerünk megkelt, egy darab sütőpapírra fordítom, tetejét behasítom és vizet permetezek rá. A forró lábasba csúsztatom, ráteszem a fedelét és 2O percre a sütőbe teszem 21O fokon.
Ha ez az idő letelt leveszem a fedelét és tovabbi 2O percig sütöm 18O fokon.
Ez után ha karakteresebben sült kenyeret szeretnék kapni kiveszem a lábosból és további 5-1O percet a rácson sütöm légkeveréssel. Ha már elég sötétre sült, kiveszem a sütőből egy rácsra, ahol legalább egy órát hűlni hagyom mielőtt szeletelem.
Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának tizedik, befejező része.
A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:
Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek
Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése
Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta
Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei
Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése
Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.
Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.
Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.