A kovász frissitését leszámitva ez egy gyors, aznap megsüthető recept. Elkészítéséhez nincs szükség dagasztógépre, csak a két kezünkre és egy pár órára.


A kovász előkészítése:

Hozzávalók:

- 1OO g BL 8O liszt

- 1OO g viz

- 3O g kovász

Egy külön tárolóban elkeverem a kovászt és a vizet majd hozáadom a lisztet. Szobahőmérsékleten egy éjszakát érni hagyom a sütést megelőző napon.


Hozzávalók a kenyérhez:

- Az előkészített kovászunk

- 37O g BL 8O kenyérliszt

- 28O g viz

- 8 g tengeri só


A kenyér elkészítése:


A lisztet egy széles tálba szitálom és addig keverem a vízzel, amíg nem marad száraz liszt. Rászórom a sót és ráöntöm a kovászt, majd összekeverem. A legjobb, ha a széleit a közepe felé hajtogatva dolgozom el a hígabb kovászt és a sót. Ezután amennyire lehet kinyújtom, de annyira nem erőltetem, hogy elszakadjon. Fél órát letakarva pihenni hagyom, majd a szokásos módon a négy oldalát a közepe felé hajtogatom. Ezt az első kelesztés alatt három óra alatt összesen hatszor csinálom meg.


Ebből a mennyiségből egy darab kenyeret szoktam késziteni, így előkészítek egy kelesztőkosarat és egy liszttel jól megszórt deszkát. Egy habkártyával a tészta alá nyúlok és a felül lévő oldalára fordítom. A négy sarkát a közepébe hajtogatom, felforditom és 3O percig pihenni hagyom.


Spatulával a tészta alá nyúlok és a tetejére fordítom, négy sarkát behajtom, majd megfordítom. Két kézzel a tenyereim között forgatom óvatosan, széleit a tészta alá forgatom. Megszóróm liszttel majd a kelesztő kosárba fordítom és 2 órán keresztül pihenni hagyom.


Közben a sütő rácsán 23O fokra melegítek egy öntöttvas lábast.


Ha kenyerünk megkelt, egy darab sütőpapírra fordítom, tetejét behasítom és vizet permetezek rá. A forró lábasba csúsztatom,  ráteszem a fedelét és 2O percre a sütőbe teszem 21O fokon.


Ha ez az idő letelt leveszem a fedelét és tovabbi 2O percig sütöm 18O fokon.


Ez után ha karakteresebben sült kenyeret szeretnék kapni kiveszem a lábosból és további 5-1O percet a rácson sütöm légkeveréssel. Ha már elég sötétre sült, kiveszem a sütőből egy rácsra, ahol legalább egy órát hűlni hagyom mielőtt szeletelem.


Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának tizedik, befejező része.

A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:

Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek

Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése

Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta

Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei

Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése

Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.

Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.

Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.

Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9.

Kovászos fehér kenyér - Kenyérsütés 10.