Az édesburgonya béta-karotinban gazdag, alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt a fogyókúrázók és a cukoranyagcsere problémákkal küzdők kedvelt alapanyaga. Az íze és színe hajaz a sütőtökére, az ára viszont magasabb.
A nyílgyökérliszttel mártásokat és főzelékeket lehet sűríteni, ez most egy új divatkeményítő, kicsit kínai éttermes állagot ad a műnek, mert enyhén nyúlóssá teszi az ételt, de itt most nem volt zavaró. Gyümölcstorták tetejére is szívesen használják, mert szép átlátszó, zselés réteget lehet vele produkálni. Mellette szól még, hogy könnyen emészthető, a savbázis egyensúly fenntartását is segíti, emésztésserkentő hatása további segítséget adhat azoknak, akik vad harcokat folytatnak a zsírpárnáikkal.
A céklatócsni az amarántmagtól nagyon pikáns ízvilágot kap, keleti fűszert ebbe is pakoltam, hogy szépen harmonizáljon a főzelékkel. Amire figyeljünk a főzelék elkészítésnél, hogy az édesburgonya pillanatok alatt szét tud főni, szóval legyünk résen, ez nem az a "odateszem és (megnézek egy sorozatrészt) kiteregetek egy kör mosást" kaja. Cserébe viszont 15 perc alatt megvan. (En plus 15 minutes a tócsninak.)
A főzelékhez – 2 személyre:
70 dkg batáta (a.k.a. édesburgonya)
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 púpos tk madras curry fűszer
1 csapott tk őrölt gyömbér
1 csapott tk őrölt lemon grass
só, bors
1,5 dl kókusztejszín
1 dl sima tejszín
1 dl vízben 1 ek nyílgyökérliszt csomómentesen elkeverve
A batátákat megpucoljuk és felkockázzuk, nem túl kicsi kockákra, majd az olíva olajon –miután a zúzott fokhagymákat megfuttattuk – nagy lángon a batátakockákat is enyhén lepirítjuk (ekkor a fűszerek is mehetnek szép sorjában a lábasba), kevés folyadékkal felengedjük és fedő alatt pár percet pároljuk. Amikor a batátába a villát bele tudjuk már szúrni, akkor keverjük hozzá a tejszíneket, majd a nyílgyökeres vizet is. Összerottyantjuk és citrommal/lime-mal/balzsamecettel savanyítjuk.
A
céklatócsnihoz:
- 40 dkg cékla, pucolva,
lereszelve (nagy lyukún), kicsit kinyomkodva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 ek pattogtatott amaránt
- 4 ek apró szemű zabpehely
- 3 dkg reszelt parmezán
- 1 csapott tk garam masala
fűszerkeverék
- só
- 1 dl mogyoró olaj
- 1 dl kókuszzsír
Az első hat hozzávalót elkeverjük, 20 percet pihentetjük, majd lapos kis lepénykéket formázunk belőle és a kétféle zsiradékon mindkét oldalukat megsütjük.
Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu/ weboldalon olvashatjátok.