A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Táplálkozási tanácsadó
2017.01.22 19:52A növényi vasforrásokból származó nem-hem vas sokkal rosszabb hatékonysággal szívódik fel a szervezetben, mint az állati táplálék forrásokból származó hem vas. Növényekben mennyiségben is sokkal kevesebb van. Zöld levelekben, gyömbérgyökérben, csicsókában, spenótban, kókuszban van nem hem vas, de az igazi "vasbombák" a marha- és a sertés lép és máj, illetve pl. a pecsenye libamáj. A közhiedelemmel ellentétben a "vörös hús" nem a legjobb vasforrás, mert az izomhúsban nagyságrendekkel kevesebb vas van, mint a fent említett két belsőségben. A halikra és az osztriga is tartalmaz vasat. A vaspótlás előtt érdemes átgondolni az étrendet, életmódot, hogy milyen faktorok akadályozzák a bevitt vas felszívódását, illetve, hogy eszünk-e elegendő jó minőségű vasat? A laborértékek elemzésénél a vason kívül fontos megnézni a transzferrin telítettséget, a teljes vaskötő kapacitást, a ferritint, a B12 vitamint is, mert teljes képet csak így kaphatunk. A hivatalos labor referencia tartomány szerint a vasszint kb. 10 mikromól/L alatt számít túl alacsonynak. Nők esetében ez akár kevesebb is lehet.