A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Gasztrobiológus
2017.01.29 20:40Kedves Barbara!
A bio termelés során is vannak engedélyezett növényvédő szerek. Így érdemes lenne tudni, konkrétan melyik szerek maradványaira vagy kíváncsi. Mind a hagyományos mind a bio termelés során lehetnek olyan szermaradványok, melyek főzés hatására bomlanak, vagy éppen változatlan formában maradnak. Azonban ezeknek a mennyisége egy adott terményben eleve nagyon alacsony, mivel az élelmiszer-biztonsági előírások szigorúan szabályozzák a növényvédőszer-maradványok legfelsőbb szintjét, és ezeket piacra kerülés előtt be is kell vizsgálni, és igazolni.
Bio és nem bio zöldségeket, gyümölcsöket is érdemes nyersen is, vagy alacsony hőkezelés után, illetve teljesen megfőzve/sütve fogyasztani, mivel vannak olyan bioaktív anyagok, melyeknek hőkezelés hatására pont hogy felerősödik a pozitív egészségügyi hatásuk. Ilyen például a paradicsom likopinja, vagy a céklában található egyes polifenolok. Tehát bio és nem bio alapanyagok között hőkezelést tekintve ilyen értelemben nincs ok különbséget tenni.