A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Gasztrobiológus
2017.01.29 20:48Kedves Kinga!
Ez egy nagyon érdekes kérdés. A szakmai véleményem az, hogy ez tudományosan vizsgálva nem egy hiteles lista, Magyarországon pedig nem lehet komolyan venni. A „piszkos 12” lista az USA-ban született meg, itthon pedig teljesen másképp működik az élelmiszerbiztonsági lánc, szigorú határértékek vannak a növényvédőszer-maradékokra élelmiszerekben.
Egyébként a bio termelésben is alkalmaznak engedélyezett növényvédő szereket, így a bio kérdéskör eléggé összetett. Ha van/lenne rá lehetőség utánakérdezni, hogy milyen szereket használt a termelő például a bio alma termesztése során, akkor lehet/ne pontosabb képet alkotni arról, hogy ilyen értelemben érdemesebb-e az adott bio terméket választani.