A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Táplálkozási tanácsadó
2017.01.20 18:16Kedves Anna! Egészségügyi kockázatot felmérni nagyon nehéz kérdés. A magvak túlzott fogyasztása több szempontból sem szerencsés. Egyrészt nagyon magas az omega 6 zsírsav tartalmuk, amiből a modern nyugati táplálkozásban amúgy is sokkal többet eszünk, mint kellene, a nagyon jótékony, gyulladáscsökkentő hatású omega 3-al szemben, amiből viszont nem eszünk eleget. Ez utóbbiból bizonyos tengeri halakban, egyéb herkentyűkben van sok (pl. makréla, szardínia, hering, lazac). E két zsírsav aránya teljesen felborult a mai táplálkozásban, és az egészséges törekvés ennek az aránynak a helyreállítása lenne. Tehát nagyon leegyszerűsítve: kevesebb mag és magolaj, több olajos tengeri hal. A napi dióféle fogyasztás ne haladja meg az egy kis maroknyit, és azt se minden nap, ha lehet. A bio és nem bio magárak között nagy különbség van, ez is szempont lehet, hiszen a bio árakat ezen a téren kevesen engedhetik meg maguknak.