A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
Kedves Olivér
A sóról szóló írásból két apróság kimaradt. A tengeri só nyerése beszárítása során a folyamatosan ott repkedő sirályok ürüléke belehullik a medencékbe ill. az összesöprésre váró sóba és sajnos benne is marad..A tény maga több módon már bizonyított., szakirodalmi fotók is találhatók a témában. Ízlés dolga ezt megenni.
A másik a tengeri só sütőben való melegítése. amit neves szakemberek is nagyon ajánlanak ( pl: Hulda R. Clark Phd. ND Meggyógyulhatsz 2.kötet)
Hozzátenném még, hogy a szervetlen fémtartalomtól szines, pl rózsaszin himalája egészséges voltát is vitatják Üvvözlettel Róbert
Azt tanultam az orvosi előadások kapcsán hogy a jódozott só nagyon kevés pl.pajzsmirigy alulműkődés esetén, és a főző vízbe téve teljesen megsemmisül ill.nem érvényesül a jód, igaz ez ?, válaszukat köszönöm ! Tisztelettel ,Szabó Ibolya
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Gasztrobiológus
2017.01.18 14:29Kedves Linda!
Köszönöm a kérdését!
Gyakorlatilag minden sótípus 95–99%-a nátrium-klorid. Ásványi anyagok közül a só jódtartalmára mindenképp fektessen hangsúlyt. Ez lehet a termék természetes vagy hozzáadott jódtartalma. Ez az az ásványi só, melyhez Magyarország földrajzi viszonyaiból adódóan nehezebb hozzájutni, az egészségünk (elsősorban a megfelelő pajzsmirigyműködés) szempontjából viszont nélkülözhetetlen. Az egyéb ásványi anyagokat a sónál jóval jelentősebb mennyiségben tudjuk bevinni más táplálékokkal. Ételkészítés szempontjából viszont az egyes különlegesebb sótermékek egymástól eltérő módon viselkednek, ezért gasztronómiai szempontból érdemes kísérletezni velük.
- Michelin csillagos chef
2017.01.19 21:40Kedves Linda!
Orulok,hogy feltetted a kerdest,ugyanis minden so masra valo az en megkozelitesem szerint.En a tengeri sokat reszesitem elonyben,leginkabb a durva szemut veszem es orlom otthon ha szuksegem van ra vagy teszem ugy az etelbe (termeszetesen olyanba ami folyekony halmazallapotu).Szemelyes kedvencem meg az un. Maldon-so vagy a guerande-so.Ezek egy hagyomanyos modszerrel keszitett sopelyhek,tiszta izzel.Ezeket leginkabb utolagos izesitesre hasznalom mar a kesz etelen legyen az zoldseg vagy hus.
Kenyersuteshez hasznalok inkabb asvanyi sot,leginkabb a parajdit reszesitem elonyben a kovasszal keszulo,teljeskiorlesu lisztet is tartalmazo kenyerekhez.Mediterran tesztakhoz mint a pizza,focaccia vagy a ciabatta viszont kizarolag tengri sot hasznalok a fent emlitett modon.
Pacokhoz pedig minden esetben himalajat,legyen szo nedves vagy szaraz pacrol egyarant.
Remelem tudtam segiteni eligazodni egy kicsit felhasznalo oldalrol!
Udvozlettel,
Heiszler Oliver
- Orvos
- Természetgyógyász
2017.08.30 12:01Valóban nehéz néha annyi jódot bevinni mint amennyi egy pajzsmirigy-alulműködés esetén kell. Azért mert sokszor nem csak a jód hiányzik hanem egyéb nyomelemek is és ez okozza a pajzsmirigy-alulműködést. A jód hőbomlékonyságáról nincs tudomásom.