A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Fitoterapeuta
- Akupresszőr
2017.02.10 13:13Tisztelt Kérdező! A chia mag kifejezetten egészséges, sőt több fajta egészségügyi probléma esetében kifejezetten ajánlott fogyasztása, de mint minden superfood, úgy ez is nagyon tömény, és ezért mértékkel szabad csak enni.
A chia magot, más néven aztékzsályamagot (salvia hispanica) az úgynevezett superfoodok közé soroljuk. Ez a gyűjtőfogalom annyit jelent, hogy a megszokott élelmiszerekhez képest bizonyos tápanyagokból kiemelkedően sokat tartalmaz az adott étel. Szinte kivétel nélkül minden ilyen élelmiszert csak limitált mennyiségben szabad fogyasztani. A chia mag napi maximális mennyiségét 15 grammban határozták meg a hatóságok és ennek feltüntetésére kötelezték a forgalmazókat.
Miért is van maximálva? Mert túlzott fogyasztása székrekedést okozhat nagyon magas rosttartalma miatt, illetve nyelési nehézségekkel küzdő betegeknél a könnyen gélesedő magok veszélyesek lehetnek a légutakra. Ugyanígy vigyázni kell az olyan hétköznapi élelmiszerekkel is, mint a búzakorpa, zabkorpa, banán, műzli, de a csokinyuszival és a meglepetés-csokitojással, vagy a halászlével, hiszen ezek is okozhatnak székrekedést, fulladást, ha beteg, vagy csak mértéktelen az ember. Annyi a különbség, hogy ezeket az élelmiszereket már mindenki ismeri, így legtöbbször nem kell ráírni, hogy mennyit fogyaszthatunk belőlük maximum.
A chia mag segíthet beállítani a vér ideális koleszterin szintjét, ajánlott a szervezet általános gyulladásra való hajlamának csökkentésére. Mindezekért elsősorban a hihetetlenül magas Omega 3 zsírsav tartalma felel, ami magasabb még a lenmagénál is. Nem hajlamos az avasodásra így ezzel a tulajdonságával is lekőrözi a lenmagot. Magas rosttartalma hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez és segíthet megelőzni a vastagbélrák és egyéb rostszegény táplálkozásból adódó betegségek kialakulását.
Az aztékzsályamagból nagyon finom desszerteket készíthetünk, és pékárukat is dúsíthatunk vele. Chia mag választékunkat itt nézheti meg.