A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Gasztrobiológus
2017.03.23 13:04Kedves Zsófia!
A C- vitamin és a B3- vitamin (niacin) segíti a króm felszívódását.
- Táplálkozási tanácsadó
2017.03.24 09:42Kedves Zsófia!
A króm felszívódása a belekből történik, de igen rossz hatékonysággal. A napi szükséglet 19 és 50 év közöttieknek 25-35 mikrogramm. A szoptatás, várandósság, a fertőzések, a túledzés, vagy stressz idején még magasabb. Az életkor előre haladtával csökken a szintje, így egyre inkább érdemes pótolni. A terápiás dózis azonban akár napi 150-250 mikrogramm is lehet. Ezt infúzióhoz szokták hozzáadni. Jelentősen javítja az inzulin érzékenységet és a glükóz intoleranciát. A C-vitamin és a niacin (B3 vitamin) segíti a felszívódását. A finomított szénhidrátokban, cukrokban gazdag étrend megnöveli a krómvesztést, tehát ezeket kerülni kell. A színes zöldségek (mélyzöld leveles, a káposztafélék, az élénk narancs, lila és bíborszínű gyümölcsök, zöldségek és a jó minőségű, változatos állati fehérjék bevitele tanácsos. A legtöbb élelmiszer csak egész kevés krómot tartalmaz, ezért kell őket nagy változaA króm felszívódása a belekből történik, de igen rossz hatékonysággal. A napi szükséglet 19 és 50 év közöttieknek 25-35 mikrogramm. A szoptatás, várandósság, a fertőzések, a túledzés, vagy stressz idején még magasabb. Az életkor előre haladtával csökken a szintje, így egyre inkább érdemes pótolni. A terápiás dózis azonban akár napi 150-250 mikrogramm is lehet. Ezt infúzióhoz szokták hozzáadni. Jelentősen javítja az inzulin érzékenységet és a glükóz intoleranciát. A C-vitamin és a niacin (B3 vitamin) segíti a felszívódását. A finomított szénhidrátokban, cukrokban gazdag étrend megnöveli a krómvesztést, tehát ezeket kerülni kell. A színes zöldségek (mélyzöld leveles, a káposztafélék, az élénk narancs, lila és bíborszínű gyümölcsök, zöldségek és a jó minőségű, változatos állati fehérjék bevitele tanácsos. A legtöbb élelmiszer csak egész kevés krómot tartalmaz, ezért kell őket nagy változatosságban és naponta fogyasztani. A tengeri ételek közül a kagylófélékben van sok króm, ha szereti ezeket, akkor bátran egyen belőlük minél gyakrabban. Ha ezeket nem szereti, akkor a körte, a paradicsom, a brazil dió jó források.