A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
A biolin.hu szakértői és olvasói által írt válaszok nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy beavatkozást. Amennyiben szükséges, mindenképp keresd fel orvosod vagy gyógyszerészed, kérd szakember segítségét. A biolin.hu és szakértői csapata igyekszik naprakész információkat megosztani és pontos, alapos válaszokat adni a feltett kérdésekre, de ezen tartalmakért felelősséget nem vállal.
- Dietetikus
2017.05.30 13:25Kedves Kérdező!
B3-vitaminban (niacinban) gazdag ételek a húsfélék (csirke, sertés valamint marhahús), a máj, a hüvelyesek (szója, bab, borsó) és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A szervezetben triptofánból is képződik (ami szintén a húsokban és sok növényi fehérjében is megtalálható).
Napi szükséglete felnőtt nőknél 14 mg, férfiaknál 18 mg. Vegyes táplálkozás esetén ezt a mennyiséget az elfogyasztott étellel általában fedezzük. Amennyiben B3-vitamin kiegészítésre van szükség, a legtöbb multivitamin készítmény és például a vitaminokkal dúsított reggeliző pelyhek is alkalmasak lehetnek erre a célra.