Folyékony kovász
Ez a fajta kovász tulajdonképpen a mindennapi kovászunk, amit egyenlő mennyiségű vízzel és liszttel etetünk, így a tejsavas, erjedt íz fog előtérbe kerülni.
Ezt a fajta kovászt használhatod lágyabb tésztákhoz, vagy tömörebb, durvább őrleményekből készülő tésztákhoz is.
Poolish
Ez a fajta előtészta az angol polish kifejezésből ered, ami lengyelt jelent.
Ez egy híg, élesztős kovász, amit szobahőmérsékleten érlelünk. Itt egyenlő mennyiségű a liszt és víz, amit kikeverünk és ehhez 0,25% élesztőt teszünk. Először egy nagy ragaccsá áll össze, de az érés során egy lágy, könnyű, habos alapot kapok, amit leginkább tömörebb tésztákhoz keverhetünk.
20 fok körüli hőmérsékleten 12-16 órát hagyjuk állni felhasználás előtt.
Szilárd kovász
Ezt a fajta kovászt elkészíthetjük a sima folyékony kovászunkból is.
Az etetéskor több lisztet és kevesebb vizet keverjünk hozzá, így valamivel lassabban fog beérni (hőmérséklettől függően). Ennek eredményeként savanyúbb, ecetesebb illatot érhetünk el.
Ezt a kovászt leginkább olyan tésztákhoz használhatjuk amikben több a teljes kiőrlésű liszt, és akár a kovászt is készíthetjük ezzel.
Biga
Ezt a fajta élesztős kovászt, Olaszországban használják a tradicionális kenyerekhez.
A liszthez képest fele annyi vizet keverjünk el, és csak kevés élesztőt tegyünk hozzá, az egész biga súlyának a 0,25%-át.
Az összekeveréskor inkább egy keményebb kenyértésztához hasonlít, de 14-16 óra elteltével egy puha, sütésre kész élesztős kovászt kapunk.
Páte fermentée
Ezt az élesztős kovászt, ami Franciaországból származik chef-nek is nevezik.
Készülhet úgy is, hogy egy darabot megtartunk a már kész kenyértésztából, amit később felhasználunk egy újabb adag tésztához.
Itt minden 100 gramm liszthez 60 gramm vizet tegyünk, 1 gramm élesztőt és 2 gramm sót.
Mivel jóval több benne az élesztő, ezért nincs szükség hosszú érési időre, hőmérséklettől függően 4-6 órán belül már használható is.
Szivacs
Ez az élesztős kovász nagyon hasonlít az páte fermentée-hez. Annyi a különbség, hogy ehhez nem adunk sót, így még gyorsabban megérik és használható sütéshez.
Ezt a fajta előtésztát édes kelt tésztákhoz, vagy olyan foszlós tésztákhoz adjuk, aminek nincs szüksége hosszú kelesztésre.
Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának harmadik része.
A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:
Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek
Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése
Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta
Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei
Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése
Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.
Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.
Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.