Ehhez a kenyérhez sem használok dagasztógépet vagy bármilyen más konyhai kisgépet.
Hozzávalók:
-5OO g BL 8O fehérliszt
-35O g víz
-1O g tengeri só
-2 g friss élesztő
Elkészítése:
1.Először egy tálba szitálom a lisztet, belemorzsolom az élesztőt a vízbe és elkeverem a sóval majd a liszthez keverem az egészet.
2. Az előző receptekben leírt módon hajtogatom, majd egy órát kelni hagyom. A legmegfelelőbb kelesztési hőmérséklet 28 fok azokhoz a tésztákhoz amit egyből megsütünk, így biztosan meg fog kelni a tésztánk. Érdemes mindent szobahőmérsékleten összekeverni és a vízhez önteni egy kevés langyos vizet. Összesen négy alkalommal hajtogatom és kelesztem így a tésztát, majd egy liszttel megszórt deszkára boritom. A széleit megint behajtogatom és megforditom a sima oldalára, liszttel megszórom. Tiz percre letakarom egy konyharuhával, majd pihenni hagyom.
3. Érdemes időben bekapcsolni a sütőt, hogy elérjük a megfelelő sütési hőmérsékletet. Mivel öntöttvas lábasban fogom megsütni ezért erre legalább 1,5-2 órát számolok.
4. Egy spatulával a tészta alá nyúlok majd a lisztes oldalára forditom. Újból behajtogatom a széleit és a sima oldalára forditom. Két kézzel a tenyereim között egy irányba forgatom óvatosan, közben a széleit az alja alá hajtogatom. Kilisztezett kelesztőkosárba teszem úgy, hogy a sima oldala legyen alul, ez a lesz majd a kenyerünk teteje. Megszórom liszttel, letakarom egy konyharuhával és még 1 órát kelesztem.
5. Összesen 5 órát kelt a tésztánk. Ha a kenyerünk a kosárban tölött egy óra után szépen megkelt, egy sütőpapírra borítom, a tetejét behasítom, majd vizet permetezek rá. A korábban leírt modon a lábasba teszem majd 1O percig sütöm a fedő alatt.
6. Ha az idő letelt leveszem a lábas tetejét és további 2O percig sütöm. Érdemes a végén plusz 5-10 percig kivenni a lábosból és a rácson sütni, hogy mindenhol egyenletesen pirult legyen a héja.
7. Rácsra teszem hűlni, majd egy óra múlva szeletelem.
Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának kilencedik része.
A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:
Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek
Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése
Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta
Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei
Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése
Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.
Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.
Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.