Ehhez a kenyérhez sem használok dagasztógépet vagy bármilyen más konyhai kisgépet.


Hozzávalók:

-5OO g BL 8O fehérliszt

-35O g víz

-1O g tengeri só

-2 g friss élesztő


Elkészítése:

1.Először egy tálba szitálom a lisztet, belemorzsolom az élesztőt a vízbe és elkeverem a sóval majd a liszthez keverem az egészet.

2. Az előző receptekben leírt módon hajtogatom, majd egy órát kelni hagyom. A legmegfelelőbb kelesztési hőmérséklet 28 fok azokhoz a tésztákhoz amit egyből megsütünk, így biztosan meg fog kelni a tésztánk. Érdemes mindent szobahőmérsékleten összekeverni és a vízhez önteni egy kevés langyos vizet. Összesen négy alkalommal hajtogatom és kelesztem így a tésztát, majd egy liszttel megszórt deszkára boritom. A széleit megint behajtogatom és megforditom a sima oldalára, liszttel megszórom. Tiz percre letakarom egy konyharuhával, majd pihenni hagyom.

3. Érdemes időben bekapcsolni a sütőt, hogy elérjük a megfelelő sütési hőmérsékletet. Mivel öntöttvas lábasban fogom megsütni ezért erre legalább 1,5-2 órát számolok.

4. Egy spatulával a tészta alá nyúlok majd a lisztes oldalára forditom. Újból behajtogatom a széleit és a sima oldalára forditom. Két kézzel a tenyereim között egy irányba forgatom óvatosan, közben a széleit az alja alá hajtogatom. Kilisztezett kelesztőkosárba teszem úgy, hogy a sima oldala legyen alul, ez a lesz majd a kenyerünk teteje. Megszórom liszttel, letakarom egy konyharuhával és még 1 órát kelesztem.

5. Összesen 5 órát kelt a tésztánk. Ha a kenyerünk a kosárban tölött egy óra után szépen megkelt, egy sütőpapírra borítom, a tetejét behasítom, majd vizet permetezek rá. A korábban leírt modon a lábasba teszem majd 1O percig sütöm a fedő alatt.

6. Ha az idő letelt leveszem a lábas tetejét és további 2O percig sütöm. Érdemes a végén plusz 5-10 percig kivenni a lábosból és a rácson sütni, hogy mindenhol egyenletesen pirult legyen a héja.

7. Rácsra teszem hűlni, majd egy óra múlva szeletelem.



Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának kilencedik része.

A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:

Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek

Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése

Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta

Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei

Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése

Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.

Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.

Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.

Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9.

Kovászos fehér kenyér - Kenyérsütés 10.