Hozzávalók a piskótához (24 cm):

4 egész tojás

4 púpos evőkanál eritrit (vagy kóstolás után, ízlés szerint több is lehet)

4 púpos evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt

1 teáskanál gluténmentes sütőpor


Hozzávalók a krémhez:

250 gramm natúr gesztenyemassza,

300 g natúr, laktózmentes krémsajt, vagy ennek megfelelő laktózmentes tejszín,

ízlés szerint édesítő, nálam kb. 20-25 g negyedannyi ugyanannyi édesítő,

esetleg ízlés szerint egy kis sütőrum


Elkészítése:

Minden hozzávalót előre kimérünk kis tálkákba. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük magas fokozaton habosra verni, majd amikor már majdnem eléri a kemény állagot, akkor beletesszük az eritritet és innen a legalacsonyabb fokozaton verjük tovább egészen a végéig. Az édesítős fehérjébe egyesével belepotyogtatjuk a tojások sárgáját, majd beleöntjük a zabpehelylisztet is, amibe előzetesen belekevertük a sütőport. Könnyű, habos masszát kapunk. 

Sütőpapírral kibéleljük a tortaformánkat, beleöntjük a piskóta keverékünket és kb. fél óra alatt, tűpróbáig megsütjük közepes hőfokon.

A krémhez a gesztenyét apró kockákban az aprítóba tesszük és elkezdjük keverni. A krémsajtot fokozatosan hozzáadjuk (tejszín esetén a masszát kitesszük egy tálba és óvatosan kézzel hozzákeverjük a gesztenyéhez), majd beletesszük az édesítőt is és jól elkeverjük. Attól függően, hogy milyen állagú krémet szeretnénk, lehet zselatin felhasználásával akár keményíteni is a krémen. Ez után a masszát a kihűlt piskótára kenjük és hűtőbe tesszük, hogy dermedni tudjon.

A díszítés bármilyen lehet. Én a torta egész felületét bevontam vékonyan édesítővel felvert laktózmentes tejszínnel. A tetejére a torta széleit kivéve gesztenyemasszát reszeltem majd a torta széleire rátettem az előre elkészített fondant virágokat (ez a cukortartalma miatt persze nem fogyott el :). A torta oldalát mindenmentes csokireszelékkel vontam be.

Szeletekre vágva tálaljuk.


Sándor Alexandra