Hozzávalók a piskótához (24 cm):
4 egész tojás
4 púpos evőkanál eritrit (vagy kóstolás után, ízlés szerint több is lehet)
4 púpos evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
250 gramm natúr gesztenyemassza,
300 g natúr, laktózmentes krémsajt, vagy ennek megfelelő laktózmentes tejszín,
ízlés szerint édesítő, nálam kb. 20-25 g negyedannyi ugyanannyi édesítő,
esetleg ízlés szerint egy kis sütőrum
Elkészítése:
Minden hozzávalót előre kimérünk kis tálkákba. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük magas fokozaton habosra verni, majd amikor már majdnem eléri a kemény állagot, akkor beletesszük az eritritet és innen a legalacsonyabb fokozaton verjük tovább egészen a végéig. Az édesítős fehérjébe egyesével belepotyogtatjuk a tojások sárgáját, majd beleöntjük a zabpehelylisztet is, amibe előzetesen belekevertük a sütőport. Könnyű, habos masszát kapunk.
Sütőpapírral kibéleljük a tortaformánkat, beleöntjük a piskóta keverékünket és kb. fél óra alatt, tűpróbáig megsütjük közepes hőfokon.
A krémhez a gesztenyét apró kockákban az aprítóba tesszük és elkezdjük keverni. A krémsajtot fokozatosan hozzáadjuk (tejszín esetén a masszát kitesszük egy tálba és óvatosan kézzel hozzákeverjük a gesztenyéhez), majd beletesszük az édesítőt is és jól elkeverjük. Attól függően, hogy milyen állagú krémet szeretnénk, lehet zselatin felhasználásával akár keményíteni is a krémen. Ez után a masszát a kihűlt piskótára kenjük és hűtőbe tesszük, hogy dermedni tudjon.
A díszítés bármilyen lehet. Én a torta egész felületét bevontam vékonyan édesítővel felvert laktózmentes tejszínnel. A tetejére a torta széleit kivéve gesztenyemasszát reszeltem majd a torta széleire rátettem az előre elkészített fondant virágokat (ez a cukortartalma miatt persze nem fogyott el :). A torta oldalát mindenmentes csokireszelékkel vontam be.
Szeletekre vágva tálaljuk.
Sándor Alexandra