Viszont mostantól akkor sem kell senkinek kétségbe esni, ha a nagy klasszikust szeretné feltálalni tej- és/vagy tojásallergiás, netán vegetáriánus vendégeinek! A babonéz után az Ízek és érzések magazin inspirációja alapján itt az én megoldásom az allergén-mentes tartármártásra. :)
Franciasaláta – majdnem, ahogy anyukám készíti
Szerző: Judit - | Elkészítési idő: | Nehézség:
Gyerekkoromban, a családban valahogy minden ünnepi eseményen jelen volt egy résztvevő: a francia saláta. Megállta a helyét a karácsonyi asztalon a pulyka mellett, nem hiányzott a húsvéti sonka-tojás kombináció mellől sem, de a szülinapi kedvenc ételek mellett is helyet kapott. Úgy vélem, sok magyar családban hasonló a helyzet. :)
A vegán tartárhoz:
1 db fehérbab-konzerv (jó minőségű, csak bab, víz és só az összetétele)
1 tk. dijoni mustár
0.5 citrom leve
1 tk. agavé szirup (elhagyható)
A saláta összeállításához:
1 nagy sárgarépa, felkockázva
0.5 db kockázott karalábé
2 - 3 marék fagyasztott zsenge zöldborsó
6 kisebb újburgonya
4 - 5 kisebb csemege uborka, karikázva
0.5 alma, meghámozva, felkockázva
A tartármártás hozzávalóit turmixgépbe öntöttem, majd krémes állagúra turmixoltam. Ha szükséges, bátran adj hozzá több vizet, a megfelelő állag eléréséhez.
A sárgarépát és a karalábét külön-külön enyhén sós vízben roppanósra főztem. A zöldborsót teljesen puhára főztem. Az újburgonyát alufóliába csomagolva a sütőben sütöttem meg, majd ezután kockáztam fel – de csak amiatt, mert éppen kenyeret sütöttem, és elfért mellette a sütőben. Ha szeretnéd, héjában is puhára főzheted, majd felkockázhatod.
A nagymamám-féle :) csemegeuborkát és a meghámozott almát egyszerűen csak felkockáztam.
Egy nagy salátástálban összekevertem a zöldségeket, majd alaposan összeforgattam a vegán tartárral.
4-5 adag lesz belőle.
Judit további receptjeit az azvagyamitmegteszel.hu oldalon olvashatod.