Chili és Vanília Fordított citromtorta receptje adta ennek a receptnek az ötletét, olyan hívogató volt… 



Hozzávalók:

250 g barna nádcukor (100g az eperhez, 150g a tésztához, ez nyírfacukor is lehet)

15 - 25 db eper (mérettől függően)

3 ek. chia mag 10 ek. vízzel elkeverve, 10 percig állni hagyva

110 g extra szűz olívaolaj

75 g rizstejszín

1 vanília rúd belseje

1 citrom reszelt héja (kezeletlen, bio citrom)

250 g Schar Mix it! gluténmentes liszt

2 csapott teáskanál szódabikarbóna



Elkészítése:

Előmelegítem a sütőt. Egy 23 cm átmérőjű üveg piteformát kibéleltem sütőpapírral, amit kicsit be is vizeztem (Zsófi tippje szerint így könnyebb lesz majd lehúzni a papírt.)

Az eperszemeket félbevágtam.

100 g barna nádcukrot öntöttem egy tapadásmentes serpenyőbe, majd kevergetés nélkül karamellizáltam. A piteforma aljába töltöttem, majd szétterítettem. Nem lett tökéletesen szabályos, de ez megfelelő lesz így is. :)

A karamelles réteget kiraktam a félbevágott eperszemekkel.

A zselés állagú chia magot alaposan kikevertem a 150 g nádcukorral, az olívaolajjal és a rizstejszínnel. Amikor alaposan elkeveredett a massza, vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítettem.

Végül elkevertem a lisztet a szódabikarbónával, és beleforgattam a “nedves” keverékbe. Jó alaposan eldolgoztam.

A tésztát az eperre öntöttem, majd az előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöttem a tortát. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.

Hűlni hagytam, majd amikor már csak éppen langyos volt, egy tálra fordítottam és óvatosan lehúztam róla a papírt.


Judit további receptjeit az http://azvagyamitmegteszel.hu weboldalon olvashatod.