Én imádom az indiai, kínai és mexikói konyhát, és élek-halok a csípős-currys-fűszeres ételekért, de nagyon nagyra tudok értékelni egy szimplán, őszintén és tökéletesen elkészített zöldséget is. Alessandra pedig – legyen szó gombáról, spenótról, vagy épp zöldbabról -, mindig képes lenyűgözni. Sokan, sokszor írtatok már nekem, hogy nem tudjátok, milyen körettel tálaljatok egy fogást, sőt olyan mail is akadt, amiben arról faggattatok, milyen – kevésbé szénhidrátdús – finomsággal lehetne kiváltani a rizs, krumpli, vagy tészta köretet. Ez a hagyományos olasz recept köretként egyenesen káprázatos, de előételként, vagy egy késő esti, bűntudat-mentes vacsiként is szuperül működik.
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE)
0.5 kg friss ceruzabab
3 kövér gerezd fokhagyma
0.5 citrom leve
5 dkg vaj, vagy vaj jellegű margarin – válassz olyat, aminek alacsony a transz-zsír tartalma
feketebors – a nagyszemű tengeri só és a durvára őrölt bors az igazán autentikus választás
10 dkg fenyőmag – ha nem kapsz, szeletelt, vagy durvára tört mandulát is használhatsz, mert én már csak ilyen engedékeny vagyok
LEGYEN KÉZNÉL
- sütőpapír
- egy láboska
- egy éles kés és egy vágódeszka
- egy nagyobbacska serpenyő, vagy teflon lábos
ANDIAMO!
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A láboskádat töltsd fel kétharmadig vízzel, dobj bele egy kiskanál sót, majd tedd fel a tűzre forrni. Amíg méltóztatik eljutni a bugyborékolásig, éles késsel nyesd le a megmosott zöldbabok hegyes végeit. Ha nagyon hosszúak, vágd őket félbe, hogy könnyebb legyen bánni velük. (Ezt az utóbbi mondatot soha ne idézd fel a hálószobában.)
2. Ha forr a víz, zuttyantsd a zöldbabot a habokba, és hagyd őket pezsgőfürdőzni 13 percen át. Ez éppen elég idő, hogy könnyebbé tedd magadnak a következő lépéseket. Először hámozd meg a fokhagyma gerezdeket, és aprítsd őket finomra, majd ha ezzel megvagy, és a sütő már forró, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, szórd rá a fenyőmagot, és told be a sütőbe 5 percre – épp csak annyi időre, hogy kicsit megkapja a nap.
3. Tedd a teflonedényt a tűzre, és olvaszd fel a vajat/margarint, majd szórd bele a fokhagymadarabkákat, és ha már ellenállhatatlanul illatozik, add hozzá a roppanósra főtt zöldbabot is.
4. Erős lángon kavargasd óvatosan – nehogy összetörjenek, vagy túl puhánnyá váljanak a babocskáid. Sózd, borsozd, és nagyjából 3 perc után facsard rá a citrom levét, majd mikor ismét sűrüsödni kezd a szósz, húzd le a tűzről, nehogy elpárologjon.
5. Pakold egy dögös kis tálba, csurgasd rá a serpenyő alján ragadt utolsó csepp fokhagymás-citromos vajat is, és közvetlen tálalás előtt hintsd meg a pirított magvakkal... nem maradt más hátra, mint hogy igazi olasz donna módjára „Buon Appetito”-t kívánj... És gondolatban megköszönd Alessandra sógornőmnek ezt az „eccelente” (azaz kiváló) fogást.