Az isteni finom házi cukormentes szilvalekvárommal készítettem ezt a csodás süteményt cukor nélkül szénhidrátcsökkentetten.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg eritrit
- 1 tojás sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
- annyi víz hogy összeálljon a tészta
az alma töltelékhez:
- 4 db idared alma
- 3 dkg eritrit
- 1 kávéskanál őrőlt fahéj
a mák töltelékhez:
- 12 dkg darált mák
- 3 dkg eritrit porrá őrőlve
- 1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
- fél citrom reszelt héja
- 3 dkg apró arany mazsola
- annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
a diótöltelékhez:
- 17,5 dkg darált dió
- 3 dkg eritrit porrá őrőlve
- 1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
- fél citrom reszelt héja
- 3 dkg apró arany mazsola
- annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
- házi cukormentes szilvalekvár
a kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítése:
A tésztához a lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal az eritrittel, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, majd a tojás sárgájával és a vízzel gyúrható tésztát készítünk belőle. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük addig, amíg a töltelékeket elkészítjük.
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd megpároljuk a microban pár perc alatt. Jól kinyomkodjuk, majd ízesítjük az eritrittel és a fahéjjal. A mák tölteléket is elkészítjük, vagyis a darált mákot az összes hozzávalóval együtt összekeverjük. A dió tölteléknél ugyanígy teszünk.
A tésztát öt részre osztjuk, majd szép vékonyra kinyújtjuk az első részt. Kocka alakú 20X20 cm-es kisebb tepsibe tesszük az alsó lapot, majd jöhet rá a mák töltelék, ismét jöhet a vékonyra kinyújtott tészta, majd az alma töltelék, megint a kinyújtott tészta, aztán a dió töltelék, tészta, majd a szilvalekvár jó vastagon, végül az utolsó kinyújtott tésztalap.
Villával sűrűn megszurkáljuk a tetejét, megkenjük a felvert tojással és 160 C fokon 2 óra alatt készre sütjük. Ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor helyeezünk a tetejére egy alufóliát vagy sütőpapírt. Ha teljesen kihűlt csak akkor vágjuk fel. Aztán fogyaszthatjuk. Egy szelet bőven elég, mert laktató sütemény tele minden földi jóval.
Zellei Tündi további receptjeit ide kattintva olvashatod.