A jó öreg őszi-téli felkészülés! A legjobb recepteket úgyis a nagymamák tudják, bár néhány modernebb próbálkozás azért bekerült a köztudatba. Beindul a c-vitamin felvásárlás, jobban fogynak a multivitamin, pezsgőtabletta, és grapefruitmag csepp kivonatok is.
Ami viszont maradt, azok a finom gyógyteák: hársfa, bodza, csipkebogyó finom mézzel!
A teákat forrázással készítsük, lefedve hagyjuk állni, és csak amikor már kb. 40 fokra meghűlt tegyük hozzá a mézet. A legjobb minőségű mézek hidegen pergetettek, ami azt jelenti, hogy nem melegítik fel a mézet, csak a kb. 35 fok körüli hőmérsékletű kaptármeleg mézet hagyják kicsurogni a keretből.Ez sokkal tovább tart mintha felmelegítenék és folyósabbá tennék a mézet, de az értékes tápanyagok, enzimek, antibakteriális hatású összetevők így nem bomlanak el.
A kristályosodásra hajlamos mézek kevésbé kedveltek mint a hígan folyós akácméz, pedig gyógyhatásukban gyakran felülmúlják azt.
Bátran próbáljunk ki több félét is, nemcsak a torkunknak, de az immunrendszerünknek és a szívűnknek is jót tesz.