Lágy nádcukorral készítettem, mert az egyik hétvégi vendégünk nem bírja a xylitet és társait. Aki IR-s vagy cukorbeteg, az eritrittel készítse. Figyelmeztetés! A törökmogyoró erősen allergizáló hatású. A 3 évesem 2 szelettel evett belőle,  és másnapra csalánkiütések tarkították a testét. Szóval kicsik és kismamák nagyon óvatosan fogyasszák!


Hozzávalók 26-os tortaformához:

8 tojás géppel egyben, hosszan felverve jó habosra

5 ek puha nádcukor

1 csipet só

10 dkg őrölt törökmogyoró

1 csipet szódabikarbóna

1 bio citrom leve héja

+20 dkg eperlekvár


A tészta elkészítése:

A mogyorót és a cukrot összekeverjük, a sót és a szódabikarbónát, illetve a citrom héját is hozzáadjuk. A felvert tojásokhoz fokozatosan adagoljuk a száraz részt: szilikonlapáttal alulról felfelé finom mozdulatokkal keverjük hozzá. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, a masszát beletesszük, finoman a pulthoz ütögetjük, hogy egységesen terüljön el, majd 170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt megsütjük, majd 15 percig kitámasztott sütőajtónál pihentetjük. A formából kifordítjuk és félbevágjuk, majd 20 dkg eperlekvárt 2 ek vízzel felforrósítunk, és ezzel locsoljuk meg mindkét felét. 10 percig hagyjuk, hogy magába szívja, utána összepasszintjuk. 


Hozzávalók a citromkrémhez:

2 egész tojás

2 sárgája

5 ek nádcukor

csipet só

60 ml bio citrom leve

+10 dkg hűtőhideg laktózmentes vaj

1 nagy púpos ek zselatin fix


A krém elkészítése:

A felsorolt első 4 hozzávalót gépi habverővel habosra keverjük, majd vízgőz fölött a citrom levével majonéz sűrűségűre főzzük. A hideg kockázott vajat botmixerrel hozzákeverjük, majd a zselatin fixet is. A krémet a torta tetejére csurgatjuk és a szélét is habkártyával bekenjük. 1 órát hűtőben hagyjuk pihenni.


Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.