A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. Használja egészsége érdekében sütéshez-főzéshez, akár finomliszttel fele-fele arányban keverve.
A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1331 kJ/315 kcal
Zsír: 2,31 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,49 g
Szénhidrát: 56,91 g
- amelyből cukrok: 3,06 g
- amelyből keményítő: 53,85 g
Rost: 8,16 g
Fehérje: 12,52 g
Só: <0,01 g
Nettó tömeg: 1 kg
Recept ajánlat:
Tönköly zsemle
Hozzávalók:
Elkészítés:
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a mézet, az olajat. A gép sütőedényébe kimérjük a liszteket és a sót, hozzáöntjük a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztjuk a lenmagot, majd a kész tésztát 12 db kis gombóckára osztjuk. Kiolajozunk egy 12 lyukú muffinsütőt, bele a kis gombócok, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nőtt), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkenjük a tetejét, amitől szép fényes lesz. Nagyon könnyű, finom péksüteményt kapunk.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó
Gyártó:
ECCOFOOD KFT.