Ha gyereksereggel jönnek hozzánk vendégségbe és nem akarok mellé lőni menü ügyben, biztos, hogy ebédre egy nagy adagot készítek. Olyan gyereket még nem láttam, akinek ez ne jönne be. Ha nagyon autentikus akarok lenni, akkor igazi nyár végi paradicsomból, jó hosszan rotyogtatva adom elő a műveletet, még a paradicsomokat is meghámozom, szóval azért időigényes, nnna. Viszont ez a mostani, bár persze nem hívhatjuk paradicsomos tésztának, pillanatok alatt elkészül, magát a szószt főzni sem kell. Nagyon intenzív az íze, az 5 éves lányomnál simán átment a rostán, repetát is kért belőle. Ha a tejszínt nem keverjük bele, akkor hűtőben is hosszabban eláll. További érv amellett, hogy mindenképpen próbáljátok ki, a sokoldalú felhasználhatósága. Pirítósra kenve is isteni, sőt, ha valaki tovább meri gondolni, akkor tejszín helyett tejföllel lazítva zöldséges mártogatósnak is működik.
Túrd elő az aprítógépet és csak nyomd a gombot!
10 dkg aszalt paradicsom (nem az olajban eltett)
2 gerezd fokhagyma
4 dkg grana padano / pekorino sajt
Az első 5 hozzávalót robotgépben max fokozaton apróra aprítjuk, majd az olívaolajat szakaszonként hozzácsurgatjuk és az agavét is hozzáadjuk. Mikor egységes állagot kaptunk, akkor készült el. Üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk. A tejszínes tésztafeltét pedig így készül:
Személyenként 2 csapott ek pesto rossot számolunk, tehát egy 4 főre való feltét így néz ki:
8 csapott evőkanál pesto rosso
3 - 4 evőkanál zabtejszín/főzőtejszín
2.5 - 3 a tészta főzővizéből
Ezeket botmixerrel pürésítjük és a forró, leszűrt tésztát elkeverjük vele, majd parmezánnal és friss bazsalikommal megszórjuk.
És egy kis olaszos életérzés, hogy teljes legyen az élmény:
Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu/ weboldalon olvashatjátok.