Biolin Blog

A böjt hatalma A böjt hatalma A böjt az ókori idők óta nagy becsben tartott eszköze minden gyógyító, orvoslással foglalkozó rendszernek vagy iskolának, ami valaha létrejött, és tényleges eredményeket tudott felmutatni. Tovább
Csak egy ászana a jobb alvásért Csak egy ászana a jobb alvásért Szeretnél még kipihentebben ébredni, jobban aludni? Kezdj el jógázni! Egy, az álmatlansággal foglalkozó tudományos kutatás is igazolja, hogy azok az emberek, akik 8 héten keresztül gyakorolták a jógát, jobban és hosszabb ideig tudtak aludni, mint nemjógázó társaik. Ám ha túl elfoglalt vagy a napi jógagyakorláshoz, akkor is van remény: csupán egy ászana segítségével javíthatsz az alvásminőségeden. Ez pedig nem más, mint a félgyertya falnak támasztott lábakkal (szanszkrit nevén viparita karani). Tovább
Együnk sok zöld leveles zöldséget! Együnk sok zöld leveles zöldséget! A manapság divatos és a már letűnt számtalan diétás irányzat, melyek egymást cáfolják, kritizálják, s merőben más, gyakran igen szélsőséges javallatokban látják a tökéletes egészség zálogát, ebben az egyetlen egy dologban egészen biztosan egyetértenek. Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább
Együnk rostot! Együnk rostot! A rostfogyasztás nemcsak a székrekedés megelőzésében fontos, de hozzájárul az egészséges bélflóra megőrzéséhez és számos betegség megelőzéséhez is. Akik elegendő rostot esznek, azoknál ritkábban alakul ki például cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, sőt bélrendszeri daganat is. Tovább
A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos Bár a cöliákiások száma 2009 óta nem növekedett, mégis sokan térnek át a gluténmentes étrendre – követőinek száma azóta több mint megháromszorozódott. Mindez nem csupán divathóbort, ugyanis sok embernek vannak tisztázhatatlan eredetű közérzeti panaszai, melyek okát a mai diagnosztikus eljárásokkal nem lehet kimutatni, de gluténmentes étkezés mellett egyszerűen jobban érzik magukat. Tovább
A táplálkozás hatása a szemre A táplálkozás hatása a szemre „A halál a belekben lakozik.”  /Hippokratész/ Tovább
Napozás:  D-vitamin vagy melanoma? Napozás: D-vitamin vagy melanoma? A napozás kapcsán gyakran egymásnak ellentmondó véleményeket hallunk, olvasunk. Íme, néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén. Tovább
Anti-aging táplálkozás dióhéjban Anti-aging táplálkozás dióhéjban Az öregedés „elkerülhetetlennek” tekintett következményeit szívesen fogjuk kizárólag a genetikára, pedig kialakulásuk, annak mértéke és ideje főként az életstíluson, az életmódon, vagyis nagyrészt rajtunk múlik. A „korkontroll életmód-tortának” csak egy-egy szeletét képezi például a rendszeres testmozgás vagy a tudatos táplálkozás. Íme néhány megfontolandó gondolat ez utóbbi kapcsán. Tovább
Igyál sokat nyáron! Igyál sokat nyáron! A nyári hőség közeledtével, különösen időszerű felhívnunk a figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra, ám az sem mindegy, mit iszunk! Tovább
A stressz-szindrómáról A stressz-szindrómáról A stressz a 20-21. század betegsége. Stressz-szindróma, menedzserbetegség, pánikrohamok – mi vár azokra, akik furcsa tüneteikkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját maguk is megtehetnek gyógyulásuk érdekében? Tovább
Diéta típusok testalkatra szabva 2. Diéta típusok testalkatra szabva 2. Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Előző lapszámunkban a zömökebb testalkatú „nyugodt típusúak” diétájáról írtunk, most a sportos, mozgékony alkatúaknak adunk tippeket, hogy fittebbek, egészségesebbek és elégedettebbek lehessenek. Tovább