Biolin Blog

Nem kellene mellrákban meghalni senkinek Nem kellene mellrákban meghalni senkinek Becsukjuk a fülünket, a szemünket és várjuk, mikor csap le ránk a végzet. Ez ma a mellrákkal szembeni tipikus hozzáállás. Reméljük, hogy elkerüljük, de ha mégsem, akkor talán majd a kezelés. Mennyivel egyszerűbb lenne kinyitni fülünket, szemünket, és hamis reményekkel való önáltatás helyett a megelőzés valódi eszközeivel élni. Tovább
A D-vitaminról A D-vitaminról Az 1920-as évek óta ismerjük a D-vitamin csontokra gyakorolt hatását. Új felfedezés azonban, hogy az aktivált D-vitamin valójában szteroid hormon, melynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén működésében vesz részt. Tovább
Bőrproblémák és megoldások Bőrproblémák és megoldások Ahogy beköszönt a jó idő, mindenkiről lekerül a csizma, a meleg cipő. Egyre könnyebb, egyre nyitottabb cipőkben járunk, melyek már kevésbé fedik el a lábunkon jelentkező bőrproblémákat. Ideje hát nekilátnunk a teljes körű „lábszerviznek”! Tovább
Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Talán hihetetlenül hangzik, de testünkben minden pillanatban több baktérium mozog, mint ahány ember a Földön valaha is élt – hússzor annyian vannak, mint ahány sejtből felépül szervezetünk. Ha házigazdaként jól bánunk velük, prebiotikumokkal etetjük őket, és primbiotikummal állandóan hidratált környezetet biztosítunk részükre, hálából erős immunvédelmet nyújtanak számunkra, megóvnak az elhízástól, szabadidejükben pedig létfontosságú anyagokat állítanak elő részünkre. Tovább
Testápoló házilag Testápoló házilag Van az a pont, amikor a hideg széltől annyira kiszárad a kezed bőre, hogy semmilyen kence sem működik. Vagy amikor nyáron kicsit megpirít a nap, és a bolti krém csak csípi a bőröd, de nem nyugtatja meg. Szerencsére ilyenkor elég a konyhába kimenni, ott vár a megoldás. Tovább
Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan. Tovább
Retek, retek, de szeretlek! Retek, retek, de szeretlek! Fekete, fehér vagy piros? Gömbölyded vagy hosszúkás? A retekféléket megannyi formában ismerjük és fogyasztjuk – a franciák inkább a hosszúkás úgynevezett „francia reggeli retket”, a bajorok a kerekded fehér sörretket fogyasztják, nálunk az apró szemű hónapos retek vagy vajretek és a nagyanyáink által is fogyasztott fekete retek az ismertebb. Tovább
Együnk sok zöld leveles zöldséget! Együnk sok zöld leveles zöldséget! A manapság divatos és a már letűnt számtalan diétás irányzat, melyek egymást cáfolják, kritizálják, s merőben más, gyakran igen szélsőséges javallatokban látják a tökéletes egészség zálogát, ebben az egyetlen egy dologban egészen biztosan egyetértenek. Tovább
Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább
Ideális testsúly keleti szemszögből Ideális testsúly keleti szemszögből Tavasszal mozgásba lendül a természet. A tavasz ébredése bennünk is felébreszti az áhított külső iránti igényt, mivel sokunknál a mozgásszegény téli napok és az esetlegesen túlzott evés-ivás rányomta bélyegét külsőnkre. Tovább
Együnk rostot! Együnk rostot! A rostfogyasztás nemcsak a székrekedés megelőzésében fontos, de hozzájárul az egészséges bélflóra megőrzéséhez és számos betegség megelőzéséhez is. Akik elegendő rostot esznek, azoknál ritkábban alakul ki például cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, sőt bélrendszeri daganat is. Tovább