Biolin Blog

A D-vitaminról A D-vitaminról Az 1920-as évek óta ismerjük a D-vitamin csontokra gyakorolt hatását. Új felfedezés azonban, hogy az aktivált D-vitamin valójában szteroid hormon, melynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén működésében vesz részt. Tovább
Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Az agyunk és bélrendszerünk működése közötti kölcsönhatás ékes bizonyítékát adják az irritábilis bél szindrómában szenvedők, akik fokozott érzékenységgel bírnak a bélpanaszok fájdalomkénti megélése, illetve a pszichés panaszok emésztőrendszeri következményeit illetően. Hazánkban mintegy másfél millió IBS-beteg napi szinten érzékeli, hogy a bélcsatornának „önálló idegrendszere” van. Tovább
Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Sokan azt hiszik, hogy a téli hideg elpusztította a kullancsokat. De mi a valóság? Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak, a talajban legalább 24 órán át –20 °C alatti hőmérsékleten kell lenniük. Az utóbbi évek telei nem ennyire hidegek, ráadásul a hótakaró alatt a talajban plusz fokok vannak, így vidáman átvészelik a telet, s a kellemes tavaszi napsütésben újra „tárt karokkal” várják a kirándulókat. Tovább
A stressz-szindrómáról A stressz-szindrómáról A stressz a 20-21. század betegsége. Stressz-szindróma, menedzserbetegség, pánikrohamok – mi vár azokra, akik furcsa tüneteikkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját maguk is megtehetnek gyógyulásuk érdekében? Tovább
Remény a hajhullás megállítására Remény a hajhullás megállítására A hajhullás nőket és férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges embernél természetes, de időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek. Tovább
Egyre gyakoribbak az ételallergiák Egyre gyakoribbak az ételallergiák Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt. A táplálékallergiák gyakorisága a 4 év alatti gyermekeknél 5-8%-os. Az elmúlt években sokat javult a helyzet, mivel a szülők gyorsabban felismerik a betegség tüneteit, így az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények megelőzhetők. Tovább
Ébred a természet! Ébred a természet! A tavaszi kirándulások során vegyük figyelembe, hogy a kullancsok jó része átvészelte a telet, és ismét „tárt karokkal” várják a túrázókat, kocogókat és táborozókat. Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább