Biolin Blog

Receptek rezsóra: A hely nem akadály! Receptek rezsóra: A hely nem akadály! Van, hogy csak egy tűzhelyen, egy edényben kell megfőznöd a vacsorádat. Van, hogy akár több embernek, több napra. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanod a finom ízekről és az egészségről! Tovább
Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan. Tovább
Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk, amelyben arra kértük követőinket, hogy fotózzák le, és tegyék közzé egészséges reggelijüket Facebook oldalunkon. A célunk az volt, hogy ötleteket adjunk egymásnak ahhoz, hogy a napunk alapjául szolgáló étkezés tápláló és egészséges legyen. A játék kimenetelét is követőinkre bíztuk: az nyert akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább
Bulgur – avagy a búza második élete Bulgur – avagy a búza második élete A bulgur rostban gazdag búza töret: a még éretlen, vagy érett és meghántolt búzaszemeket először megpárolják, majd szárítják, végül összetörik. Egyes fajtáit egészen apróta zúzzák, de találhatunk szinte rizsszem nagyságú búzaszemekből álló bulgurt is a boltok polcain. Tovább
Tegyél érte, tegyél ellene! Gondolatok a Föld Napjáról Tegyél érte, tegyél ellene! Gondolatok a Föld Napjáról A hírekben mindennapos téma a szmogriadó, a hideg vagy épp a meleg rekord, a gleccserek túl gyors olvadása, a hulladék hegyek kezelhetetlensége, vagy bizonyos állat fajok végleges kipusztulása. A szélsőséges időjárás a szemünk előtt tombol, de az áprilisi havazás közben mi mégis homokba, jobban mondva a fél méteres hóba dugjuk a fejünket. Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Köret reformok - reform köretek Köret reformok - reform köretek A „reform” szó hallatán egy ideig volt bennem valamiféle ellenérzés, már ami az ételeket illeti. A „megreformált” ételekkel való képzettársításom valamiféle íztelen, szagtalan, kiszáradt, de minden bizonnyal „nem a megszokott” ízvilágot, vagy épp a retro édesítőszerek korszakában (értsd aszpartam és szacharin) „megkeserített” süteményeket juttatták eszembe. Márpedig én nem csak azért eszem hogy éljek, hanem azért is élek, hogy jókat egyek.  Tovább
Böjtölni tudni kell Böjtölni tudni kell A böjt nem egyenlő az éhezéssel! Megszabadít a súlyfölöslegtől, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, javítja az energiafelhasználást, növeli a szellemi frissességet, emellett segít józanabbul látni a világot. Tovább
Utazás rosszullét nélkül Utazás rosszullét nélkül Hacsak nem otthon töltjük a nyarat, mindenképp meg kell tennünk kisebb-nagyobb távolságot nyaralásunk helyszínére. Ez egyeseknek élmény és öröm, míg másoknak szenvedés. Utóbbiaknak szeretnénk néhány tanáccsal szolgálni, hogy enyhíteni tudják az utazás viszontagságait. Tovább
Fontos apróságok a gluténmentes étkezéshez Fontos apróságok a gluténmentes étkezéshez Autoimmun gluténérzékenység esetén élethosszig gluténmentes étrendet kell tartani, melyhez kapcsolódóan a bevásárlás, a főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során sok apró, de fontos részletre kell figyelnünk. Tovább
Diéta típusok testalkatra szabva 1. Diéta típusok testalkatra szabva 1. A téli ünnepek után, tavasszal és nyár elején – amikor a lenge ruhában jobban előtűnnek a felesleges kilók – sokan kezdenek bele valamilyen diéta kúrába. Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni a kedves Olvasónak, hogy fittebb, egészségesebb és elégedettebb lehessen. Tovább