Átlagosan csak a felét fogyasztjuk el a kívánatos napi 30-40 gramm rostmennyiségnek.
Pedig a rostfogyasztás nemcsak az egészségmegőrzéshez szükséges, de azoknak is fontos, akik szeretnének fogyni, vagy hosszú távon megőrizni alakjukat. A szervezetben a rost nagymennyiségű folyadékot köt meg, sokáig fenntartja a jóllakottság érzetét, lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, ezáltal a hirtelen vércukorszint ugrás is elkerülhető. Így érthetővé válik, miért fontos emellett a minimum napi 2-2,5 liter folyadék bevitele, hiszen e nélkül valóban székrekedés és puffadás alakulhat ki.
Ha rostban gazdag étkezésre gondolunk, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákból, búzából készült pékáruk jutnak eszünkbe, melyeket a lisztérzékenyek egyre szélesedő tábora nem fogyaszthat. Léteznek azonban olyan magas rosttartalmú gluténmentes alapanyagok, mint például a köles, hajdina, cirok, barna rizsliszt vagy a maglisztek, melyekkel a rosttartalom növelhető. Az is jó megoldás lehet, ha a korábban bevált, de alacsony rosttartalmú összetevőket tartalmazó recepthez útifűmaghéjat adunk, melynek több mint a fele a rost. Használhatjuk kenyerekhez, pékárukhoz, süteményekhez is a rost kiegészítésre.
A gabonafélék mellett a zöldségek közül kiemelkedő az articsóka, a hüvelyesek, a brokkoli és a káposztafélék rosttartalma. Gyümölcsök közül a málna vezeti a rangsort, de ne feledkezzünk el az olajos magvakról sem, melyek a rost mellett értékes telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak.
Kevéssé ismert, szintén gluténmentes, kiemelkedő ásványianyag források még a dél-amerikai quinoa gabonaféle, az amarant és a chia mag, mely jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, de saláták mellé is tálalhatjuk.
Varga Dóra
dietetikus
allergiakozpont.hu
Forrás: paramedica.hu